fbpx

El reconeixement facial dels iPhones també funcionarà amb la mascareta posada.

reconeixement_facial_iphone_covid

Quan vam començar a portar mascareta per la Covid, els propietaris de telèfons mòbils que es desbloquen amb reconeixement facial van descobrir que els seus aparells ja no els reconeixien. Amb la futura versió de l’iPhone 14.5 el telèfon et reconeixerà encara que portis mascareta… però fent una mica de trampa. L’Albert Cuesta ens revela quina!

Quan vam començar a portar mascareta a tothora, els propietaris de telèfons mòbils que es desbloquen per la cara van descobrir que els seus aparells ja no els reconeixien. En alguns models es podia tornar al desbloqueig dactilar, però els iPhones més recents ja no en tenen, d’això.

Apple va afegir el mes de maig una funció que et demana el codi PIN quan l’iPhone no et reconeix per la cara, però no és una solució òptima. Per això serà molt benvinguda la pròxima versió del sistema operatiu iOS, que els creadors d’aplicacions ja estan provant. Amb la futura versió 10.5 el telèfon et reconeixerà encara que portis mascareta... però fent una mica de trampa.

Perquè el sistema funcioni no n’hi ha prou amb tenir l’iPhone. També hauràs de portar posat un rellotge Apple Watch. Apple només ha fet menys estricte el reconeixement facial del telèfon perquè es fixi només en la part de dalt de la cara, i la doni per bona si veu que portes el rellotge i l’has desblocat abans amb el seu codi PIN.

Està bé saber-ho perquè encara haurem d’anar emmascarats molts mesos, però alguns ja vam dir en el seu moment que això de confiar tota l’autenticació al reconeixement facial no ens semblava bona idea. Per sort, sembla que Apple té previst tornar a incloure en els futurs iPhone 13 el lector dactilar que mai hauria d’haver eliminat.

Canviem de tema sense deixar els iPhones. Facebook ja ha començat a demanar als usuaris si volen ser rastrejats.

Com vam explicar en el seu moment, Facebook s’ha pres fatal que Apple obligui als creadors d’aplicacions a especificar quines dades personals de l’usuari capturen, i sobretot que les aplicacions hagin de demanar-li explícitament a aquest usuari si vol o no que la seva activitat amb el telèfon sigui rastrejada. Com que Facebook es tem que molts usuaris no ho acceptaran, està acusant Apple de sabotejar-li el seu negoci, que és la publicitat digital.

Però Apple no fa marxa enrere, i com que Facebook no es pot permetre que les seves aplicacions siguin expulsades de la botiga d’Apple, aquesta setmana ha començat a demanar explícitament el consentiment als usuaris. Això sí, ho fa provant de fer pena, perquè la pantalla diu que si no et deixes rastrejar, no només veuras anuncis no personalitzats per als teus interessos, sinó que ensorraràs els petits negocis que depenen dels anuncis que posen a Facebook. A veure si d’aquí a unes setmanes tenim dades de quants usuaris han cedit.

Mentrestant, l’altre gegant de la publicitat digital, Google, s’està fent el ronso. Fa setmanes que no actualitza la majoria de les seves aplicacions mòbils per a iPhone perquè quan ho faci també haurà d’especificar quines dades de l’usuari capturen i quedarà en evidència.

Pros i contres de la tecnologia moderna.

Fins demà, Kílian.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.