fbpx

Tecnologia catalana en la veu de George Clooney a “Midnight sky”

midnight_sky_george_clooney

L’últim film del director i actor George Clooney, “El sol de mitjanit”, conté escenes de flashbacks on el protagonista apareix quan era jove, paper interpretat per Ethan Peck. L’empresa catalana Voctro Labs va crear una síntesi entre la veu de Peck i la de Clooney gràcies a la intel·ligència artificial, per conservar els mateixos matisos de la veu de Clooney en les escenes de jove i d’adult.

Els ramaders es tecnifiquen, però em deies que podran fer-ho encara més.

Això de la vigilància amb drons està molt bé. Però més endavant aquesta observació de les explotacions rurals podrà ser encara més detallada gràcies al primer dels nanosatèl·lits que l’Agencia Espacial Catalana preveu posar el mes que ve en òrbita. Aquest aparell de l’empresa SatelIoT servirà precisament per comunicar amb objectes connectats fins i tot en zones on no hi ha cobertura de telefonia. Alguns d’aquests sensors podrien anar posats sobre animals. O sigui que poca broma amb la futura NASA Catalana, per molt que se’n rigui algun dels partits que es presenten a les eleccions del dia 14.

George Clooney parla a la pantalla amb veu catalana.

Si més no en anglès, que té més mèrit. A la pel·lícula The Midnight Sky o el cel de mitjanit que es pot veure a Netflix, George Clooney no és només el director sinó que també fa el paper protagonista, un científic barbut anomenat Agustí. Durant la cinta, hi ha moments de flaixbac on l’home surt quan era més jove, i està interpretat per Ethan Peck. Però la veu no és la d’aquest actor, sinó una síntesi entre la seva i la de Clooney, que volia que el personatge tingués els mateixos matisos de jove que d’adult.

Això s’ha aconseguit amb intel·ligència artificial a Barcelona. L’especialista Jordi Bonada, de l’empresa Voctro Labs, va rebre el diàleg amb les veus de Clooney i Peck i les va combinar en una de nova, segons explica a la revista Hollywood Reporter el dissenyador de so de The Midnight Sky.

Voctro és una empresa catalana sortida del Grup de Tecnologies Musicals de l’Universitat Pompeu Fabra que es dedica a la creació i la manipulació de veus personalizades per a publicitat, cinema i entreteniment. Són els creadors del sintetitzador de veu Vocaloid de Yamaha, i fa uns anys van fer per a un laboratori farmacèutic l’aplicació mòbil Catarrator, que et permetia simular la veu congestionada d’un refredat com a excusa per saltar-te una reunió.

Els deep fakes en versió sonora, ara també a Netflix.

Fins demà, Kílian.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.