fbpx

Finestres que milloren la cobertura 5G en interiors

cobertura_5G_interiors

L’operadora japonesa de telefonia NTT Docomo, en col·laboració amb el fabricant de vidre AGC, també japonès, ha presentat un sistema perquè les ones 5G puguin ser operatives a dins dels edificis. L’Albert Cuesta ens explica en què consisteix.

Al Japó treballen en unes finestres que milloren la cobertura 5G en interiors.

L’operadora NTT DoCoMo, que sol tenir un dels estands més interessants del Mobile World Congress per les aplicacions que hi exposa, ha presentat avui un sistema perquè les ones de la telefonia 5G puguin arribar a dins dels edificis. És una làmina transparent que s’enganxa per fora del vidre de les finestres i fa de lent que concentra el feix de ràdio que arriba de l’antena i l’orienta cap a un repetidor interior.

Està creada en col·laboració amb el fabricant de vidre AGC, també japonès, i funciona en la banda de freqüències de 28 gigahertz, una de les la 5G que fa servir al Japó, sense afectar la propagació de les altres.

No hi ha cap altra manera de tenir bona cobertura 5G a dins de casa?

Hi ha el que s’anomena Accés Inalàmbric Fix, que és posar una antena receptora a fora i connectar-la per cable amb un router wifi a dins.

Però si vols tenir servei 5G des de l’antena fins al terminal, com caldrà amb molts objectes connectats, has de tenir en compte les freqüències de ràdio, i cadascuna té unes propietats diferents que afecten a la cobertura de mòbil. Com més alta és la freqüència, més velocitat de transmissió de dades, però menys abast i menys capacitat de penetració en interiors. Per això aquestes ones milimètriques que es fan servir al Japó i als Estats Units no donen bon resultat a dins dels edificis.

Val a dir que, en menor mesura, tampoc el donen les frequències de 3,5 gigahertz que fa servir aquí la 5G fins ara. Per això els oients que tinguin un mòbil compatible hauran vist que només tenen servei 5G mentre són al carrer, però quan entren a casa els canvia a 4G.

La millor cobertura en termes de distància i de penetració en interiors només arribarà quan les operadores tinguin disponible la banda de 700 megahertz, cinc vegades més baixa que l’actual. El govern espanyol té previst licitar durant aquest trimestre per gairebé 1.200 milions d’euros, després d’haver traslladat els canals de TDT que l’ocupaven. Per això molts oients van haver de resintonizar el televisor.

Per sort les ones de Catalunya Ràdio no tenen aquests problemes i els oients ens poden escoltar cada dia, siguin a fora o a dins de casa.

Visca la ràdio. Fins demà, Kílian.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.