Al segle XXI, o ets digital o no ets res

Per fomentar l’economia productiva, cal potenciar la col·laboració entre la indústria que ja tenim, les universitats i els centres tecnològics. Per sort, hi ha àmbits on aquesta col·laboració ja existeix, i l’Albert Cuesta ens en dona una mostra en què participa el centre tecnològic Eurecat.
T’has estat mirant les propostes electorals dels partits en matèria de tecnologia i la majoria coincideixen en una que ja s’està aplicant.
Sí, he comparat els programes per fer-ne un article i m’ha cridat l’atenció que sovint es proposa atreure empreses de fora i crear-ne de noves, però també potenciar la col·laboració entre la indústria que ja tenim, les universitats i els centres tecnològics, cosa que sembla de calaix si volem fomentar l’economia productiva.
Per sort, hi ha àmbits on aquesta col·laboració ja existeix i només te’n diré un parell on participa el centre tecnològic Eurecat, gràcies al que podem fer cada vespre aquest espai per tercera temporada.
Per una banda, Eurecat ha signat un conveni amb el sincrotró Alba per fer servir la instal·lació en la creació de nous materials metàl·lics, ceràmics, compòsits i bateries. Això està molt bé perquè una pime pot tenir grans idees però segur que no té a mà cap accelerador de partícules.
Per l’altra, la Mobile World Capital té el programa The Collider de transferència tecnològica entre universitats i empreses tecnològiques emergents, per exemple de visió per computador, intel·ligència artificial i dades massives. Doncs bé, des d’ara serà precisament Eurecat qui farà la validació, les proves pilot i el disseny i desenvolupament de prototips dels projectes preseleccionats en la convocatòria anual, especialment els de salut i benestar, cotxe connectat, energia i indústria 4.0.
Tot això toca força de peus a terra.
Potser aquestes iniciatives no són tan glamuroses com una aplicació mòbil per perdre el temps mirant vídeos, vendre’t per quatre rals les andròmines velles que tens per casa o demanar que un pobre ciclista et porti a casa una ració de sushi. Però segur que contribueixen tant o més a impulsar el teixit industrial que va fer créixer aquest país. Sovint sembla que els recursos que tenim vagin cadascun per la seva banda, i trobo que val la pena destacar quan es posen d’acord per col·laborar.
I si volem prosperar, cada vegada caldrà fer-ho més. La setmana passada el Govern va presentar els 27 projectes catalans emblemàtics de recuperació i transformació que aspiren a obtenir fons europeus, i en tots ells hi participen al menys cinc empreses i institucions, i en alguns més d’una desena. Només centrant-nos en els que hi ha Eurecat, en veig de relacionats amb la nova economia de l’espai, amb el centre d’intel·ligència artificial i tecnologies de la llengua, amb la infraestructura de núvol intel·ligent, amb la producció d’hidrògen verd i amb la finestreta única d’assessorament a les empreses catalanes en transformació digital.
Al segle XXI, o ets digital o no ets res.
Fins demà, Kílian.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.