fbpx

Aigua enverinada pels hackers | Facebook vol ser WeChat | Endevina qui ha vingut a sopar

También puedes leer este artículo en: Español

Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • El consum d’energia del bitcoin. Les criptomonedes han tornat a l’actualitat des que Tesla admet bitcoin com a mitjà de pagament. També ho ha fet el debat sobre la gran quantitat d’energia que consumeix la generació de bitcoin. Aquest fil d’Iván Rivera ho posa en context: el bitcoin té un consum del mateix ordre de magnitud que tot el sistema bancari, però aquest transporta tota l’economia mundial, mentre el BTC és només el 0,4% dels diners que existeixen.
  • Siri, posa’m música. Però no la teva. En la pròxima versió 14.5 del sistema operatiu iOS d’Apple, que ja circula entre els desenvolupadors, es podrà triar el servei de música per omissió, de manera que si li demanes una cançó a Siri te la posi a Spotify i no a Apple Music com ara. Ara ja es poden triar les aplis predeterminades de correu electrònic i de navegació web, tot i que de manera incompleta, perquè els accessos web directes a l’escriptori continuen obrint-se amb Safari sigui quin sigui el teu navegador preferit.
  • Qualcomm accelera la 5G. El fabricant ianqui de xips ha sigut l’últim a incloure el mòdem 5G en el seu processador Snapdragon 888 per a smartphones, però creu que continua havent-hi mercat per a mòdems 5G separats com el nou X65, que promet velocitats de 10 Gbps. El veurem funcionar l’any que ve, probablement no en telèfons sinó en terminals FWA d’accés inalàmbric fix (el servei que substitueix la fibra per una connexió mòbil).
  • Un hacker gairebé enverina l’aigua de tota una ciutat. Un intrús va entrar al TeamViewer del sistema informàtic de la planta de tractament d’aigua que abasteix Oldsmar (Florida), en va agafar el control durant cinc minuts i va augmentar més de cent vegades la quantitat d’hidròxid de sodi que s’afegeix a l’aigua per regular-ne l’acidesa en una proporció que si hagués arribat al subministrament domèstic hauria pogut provocar cremades a la pell o caiguda del cabell.
  • Facebook vol ser WeChat. Si més no, a la Índia, que és el principal mercat mundial dels seus serveis i el segon en quantitat de smartphones. S’ha aliat amb el conglomerat Reliance, que a més d’empreses energia i transport i de l’operadora mòbil Reliance Jio és propietaria de la cadena més gran de botigues del país, per incloure les seves funcions de comerç electrònic dins de WhatsApp. Es tracta de reproduir el model de superaplicació mòbil imprescindible en tots els àmbits de la vida quotidiana que tan bé li funciona a WeChat a la Xina.
  • Bernie a casa teva. Els mems amb la imatge de Bernie Sanders durant la presa de possessió de Joe Biden ja han perdut força, però potser us farà gràcia tenir el senador per Vermont de visita al menjador de casa gràcies a la realitat augmentada per al mòbil. No tot han de ser els dinosaures, pingüins i altres bestioles de Google.
Off-topic
  • Molts dels grups musicals que ens agraden procedeixen del Regne Unit, i per culpa del Brexit és probable que a partir d’ara costi més veure’ls tocar en directe a Europa. El baixista de Radiohead explica com el nou règim duaner complica tant les expedicions del material que fa gairebé impossibles les gires tal com les coneixem fins ara.
La píndola Covid
  • L’aplicació mòbil britànica de rastreig de contactes amb persones infectades de coronavirus ja ha notificat a 1,7 milions de ciutadans que s’haurien de confinar. Els especialistes estimen que ha evitat gairebé 600.000 contagis i que per cada 1% d’increment en el número d’usuaris (en té 16,5 milions) la quantitat d’infeccions baixa un 2,3%. Aquestes aplicacions funcionen. Feu-vos un favor: descarregueu i activeu el RadarCOVID (Android | iPhone)

Hem comentat l’intent d’enverinament a Florida a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio.

Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Imatge superior: Skitterphoto a Pixabay.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.