fbpx

Aquest 14F es podrà votar per internet, però no partits, sinó fruites

14_fruites_vot_electronic

El mateix dia de les eleccions al Parlament de Catalunya, es podrà participar en un simulacre de vot electrònic (amb fruites), sempre que es tingui instal·lat un certificat idCAT. La prova pilot “14 fruites” vol demostrar que el sistema és viable, i que depèn més de la voluntat política que de les possibilitats tecnològiques.

Diumenge i en paral·lel a les eleccions al Parlament es farà una prova de vot digital oberta a tots els ciutadans.

Per ser exactes, als 400.000 que tenim instal·lat a l’ordinador o el mòbil un certificat digital idCAT, que venim a ser un set per cent del cens electoral. Amb aquesta credencial oficial, qualsevol podrà participar en la prova pilot de vot digital 14 Fruites, que organitza el projecte Vocdoni. La plataforma web de votació estarà oberta en el mateix horari que els col·legis electorals, de 9 del matí a vuit del vespre. Durant aquest període, els ciutadans podrem escollir entre 23 emoticones de fruites que representen les 23 candidatures a les eleccions al Parlament, i pocs minuts després de les vuit ja es tindran els resultats definitius. En el moment d’emetre el vot, el ciutadà rebrà un comprovant digital per verificar després que el seu vot s’ha inclòs en el recompte. Per participar-hi us heu de donar d’alta a la pàgina 14fruites.cat.

14_fruites_vot_electronic

La plataforma és la mateixa que es va fer servir per les eleccions de la junta directiva d’Omnium Cultural, amb un cens de 180.000 persones, i també per l’assemblea del Centre Excursionista de Catalunya. Naturalment, el resultat no tindrà cap validesa legal, perquè per començar no es basa en el cens electoral real i complet, però els promotors volen demostrar al públic com funciona l’experiència de votar per internet i que la tecnologia compleix tots els requisits de fiabilitat i traçabilitat del vot.

El sistema de Vocdoni es diferència d’altres plataformes de vot electrònic perquè és de codi obert, i per tant auditable, i descentralitzat gràcies a l’ús de la tecnologia blockchain. El contingut dels vots és xifrat, però no es recullen en una urna digital central sinó en una cadena de blocks Ethereum distribuïda perquè no pugui ser alterada. En aquesta ocasió, la clau que cal per desxifrar els vots i comptar-los estarà repartida entre la mateixa Vocdoni, el Centre de Sistemes Distribuïts de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Fundació i2Cat, que faran les funcions de, diguem-ne, membres de la mesa virtual.

Quan podrem votar electrònicament de debò, més enllà de l’experiment de diumenge?

Sigui amb el sistema d’aquesta prova o amb els d’empreses com Scytl, depèn més de la voluntat política que de la tecnologia. Aquesta hi és, però els partits catalans mai s’han posat d’acord en una llei electoral que contempli l’opció del vot electrònic, de manera que és probable que triguem. A no ser que prosperi la proposta d’Ismael Peña-López, l’actual director general de processos electorals, que creu que es podrien fer dues lleis, una per als processos i l’altra per al repartiment d’escons, que és el punt que impedeix desencallar l’el·laboració de la llei catalana.

Això per a les eleccions oficials. En canvi, empreses i entitats podran contractar a partir del mes que ve de la plataforma de vot de Vocdoni per als seus processos interns de participació, i avergonyir així una mica més si cal als nostres polítics.

Tant de bo serveixi perquè la tecnologia segueixi progressant malgrat els entrebancs polítics.

Fins demà, Kílian.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.