fbpx

Clubhouse: la nova xarxa social de moda

clubhouse_xarxes_socias_social_media
Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

És una aplicació per fer xats d’àudio en directe. De moment, Clubhouse només existeix en forma d’aplicació per a iPhone i per entrar-hi cal que t’hi convidi algú que ja hi sigui, però els seus creadors han promès que hi haurà versió per a Android i que l’accés acabarà sent obert.

A la ràdio ens agrada parlar de novetats que s’escolten. La que ens portes avui és Clubhouse, la nova xarxa social de moda.

Sí, digues-li xarxa social o plataforma de xat, però només d’àudio. Potser alguns oients recordaran les party lines telefòniques de fa uns anys, on trucaves a un número i podies parlar amb altra gent de qualsevol cosa i tanta estona com volguessis o estiguessis disposat a pagar.

Clubhouse ve a ser el mateix, però traslladat a l’any 2021 amb els mòbils connectats a internet. És una aplicació per a fer xats d’àudio en directe. Triant un o més dels teus contactes pots crear una sala privada on tots els participants poden parlar, i fins i tot convidar altres usuaris perquè escoltin el que s’hi diu. També pots entrar a tafanejar en sales creades per tercers. Per exemple, fa una estona he estat en una on els redactors d’un diari econòmic avançaven els temes de l’edició de demà. Pots seguir altres usuaris i ells et poden seguir a tu, com si fos Twitter.

De moment Clubhouse només existeix en forma d’aplicació per a iPhone i per entrar-hi cal que t’hi convidi algú que ja hi sigui, però els seus creadors han promès que hi haurà versió per a Android i l’accés acabarà sent obert. Mentrestant, hi ha qui ja hi fa com programes de ràdio i hi entrevista gent com Elon Musk de Tesla i Mark Zuckerberg, a qui Clubhouse li devia agradar tant (o fer tanta por) que només sis dies després s’ha sabut que Facebook prepara una funció idèntica a Clubhouse, seguint la seva tradició de copiar descaradament qualsevol cosa que li pugui treure usuaris.

Tu ja ets a Clubhouse però ets crític.

Ja saps que sóc conservador a l’hora d’adoptar nous serveis, sobretot quan em semblen redundants amb els que ja hi ha. Un xat de veu com Clubhouse em sembla molt més pràctic que un de text, però m’amoïna haver d’estar pendent d’un altre lloc més per on em poden trucar els meus contactes.

Per altra banda, caldrà estudiar de què viu Clubhouse, perquè si no cobren res està clar que es dediquen a explotar les dades personals dels usuaris i ja he vist un parell de coses que no m’inspiren confiança.

I finalment, tot plegat podria ser flor d’un dia, perquè és normal que la gent confinada per la pandèmia que ja s’ha vist tot Netflix busqui coses noves per entretenir-se, però veurem si Clubhouse dura gaire quan es pugui tornar a anar al bar a fer una cervesa.

Hi ha modes que perduren i d’altres que no. Veurem de quines és Clubhouse.

Fins demà, Kílian.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.