Les criptomonedes tornen a estar d’actualitat, gràcies a Elon Musk

Creuarem els dits, doncs. Però tu ens volies parlar de criptomonedes i cotxes elèctrics.
Sí, concretament de Tesla. Ahir citavem Elon Musk com a detonant de l’èxit de l’aplicació Clubhouse i avui ho fem com a promotor dels bitcoins. Per una banda, la cotització d’aquesta criptomoneda s’ha disparat des que Musk es va posar l’etiqueta #bitcoin al seu perfil de Twitter, on té més de 46 milions de seguidors. Però el més important és que Tesla ha comprat 1.500 milions de dòlars en bitcoin de cara a començar a admetre aquesta criptodivisa com a mitjà de pagament quan et compris un dels seus cotxes.
Hi veus una contradicció.
Sí, perquè a una marca que només fa cotxes elèctrics se li suposa un gran respecte pel medi ambient, però la generació de bitcoins, que és pura computació, és un procés que consumeix moltíssima energia. Només l’any 2019, tanta com tots els Països Baixos. I com que el 65% d’aquesta energia es consumeix a la Xina, on el 70% de l’electricitat procedeix combustibles fòssils, els bitcoins contaminen molt: uns 25 milions de tones de CO2 cada any, més que Jordània o Sri Lanka.
Per comparar-ho amb l’economia tradicional: cada operació en bitcoins consumeix la mateixa energia que mig milió d’operacions amb targeta de crèdit. De fet, generar bitcoins ja gasta més electricitat que tots els bancs del món junts. Però amb una diferència: els bancs gestionen totes les transaccions econòmiques mundials, mentre el bitcoin només representa el 0,4% dels diners que hi ha en circulació. Això sí, si en tens uns quants, podras gastar-los en un concessionari de Tesla.
I presumir de consciència mediambiental, encara que no sigui del tot veritat.
Bon cap de setmana, Kílian.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.