fbpx

El 14F, el meló gàl·lia va fregar la majoria absoluta

14_fruites_vot_electronic

En paral·lel amb les eleccions al Parlament, 14Fruites.cat va fer una prova pilot de vot electrònic, amb fruites. Tècnicament, la votació va ser impecable. Però potser perquè no era una elecció oficial, la participació va ser molt minsa. L’Albert Cuesta ens informa de com va quedar la fruiteria parlamentària virtual.

En paral·lel amb les eleccions al Parlament, com vam avançar dimecres, ahir es va fer una prova pilot de vot electrònic. Tu hi vas participar. Com va anar?

Tècnicament va ser impecable. L’urna virtual es va obrir a les 9:20, quan ja s’havien constituït la majoria de les meses electorals oficials i quedava clar que la jornada tirava endavant. Des d’aleshores fins a les vuit del vespre, amb un certificat digital idCAT instal·lat a l’ordinador o al mòbil et podies connectar a la web 14fruites.cat, dir de quina província ets i triar entre les fruites que representaven els partits que s’hi presentaven a les eleccions de debò. Fet això el sistema et donava un comprovant de vot. I a partir de les vuit i cinc del vespre es van poder consultar els resultats, ara em parlarem.

El sistema de l’empresa Vocdoni va funcionar bé. Vaig provar de votar per segona vegada i em va dir que ja ho havia fet.

El que no va anar tan bé és la participació. Es van recollir 1.921 vots sobre un cens teòric de 400.000 certificats idCAT actius, que equival a una abstenció del 99,5%, molt superior al 46,5% de les eleccions oficials. A l’hora de la veritat, la majoria dels ciutadans que les setmanes anteriors reclamaven implantar el vot electrònic no van aprofitar l’ocasió de comprovar com funciona.

Potser perquè no era una elecció oficial. En tot cas, quin resultat va sortir d’aquesta votació electrònica?

Un resultat completament diferent al de les eleccions de debò, tot i aplicar-se les mateixes regles com el llindar del 3%, la llei d’Hondt per assignar escons i la possibilitat de votar en blanc. De fet, fins i tot es podia simular un vot nul triant l’emoji de la cagarada.

La fruita triomfadora va ser el melò gàlia, que corresponia a Junts per Catalunya i va obtenir 67 escons, fregant la majoria absoluta.

Per sota hi ha els:

  • 34 escons per la llimona d’Esquerra Republicana,
  • 24 per la pinya de la CUP
  • 5 escons per l’albergínia dels Comuns
  • 3 per a l’alvocat del PDeCAT
  • 2 per a la rosa del PSC

Un parlament afruitat amb només sis grups, menys fragmentat que el de debò i que potser reflecteix que els partidaris de Laura Borràs són els més interessats en el vot per internet. Però això millor deixar-ho als politòlegs.

En tot cas, es bo saber que la tecnologia per votar electrònicament ja existeix. Abans d’acomiadar-nos, des d’avui ens recordaràs cada dia una efemèride digital destacada. Quina toca avui?

Avui fa 22 anys que centenars d’usuaris de Linux es van manifestar davant les oficines de Microsoft per reclamar a l’empresa que els tornés els diners de la llicència del sistema Windows que venia preinstal·lada als seus ordinadors però ells no volien.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.