fbpx

Europa multa Espanya pel seu endarreriment en matèria de protecció de dades

UE_flag_GDPR

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha sancionat l’estat espanyol per no haver adaptat una directiva de protecció de dades personals. La sanció no és gens simbòlica: 15 milions d’euros, més 89.000 euros més per cada dia de retard a fer efectiva l’adaptació de la norma. Els estats europeus l’haurien d’haver incorporat abans del 6 de maig del 2018.

El Tribunal de Justícia de l’Unió Europea ha multat l’estat espanyol pel seu endarreriment en matèria de protecció de dades.

La sanció que s’ha anunciat avui s’imposa perquè Espanya no ha complert les obligacions que li corresponen en matèria de la directiva de protecció de dades personals en l’àmbit de la prevenció i detecció d’infraccions penals.

Aquestes obligacions que Espanya ha incomplert consisteixen en adaptar la normativa europea a l’ordenament jurídic estatal, com han de fer tots els estats membres, i comunicar a Europa com s’ha fet aquesta transposició. Aquesta norma en concret regula la compartició de dades entre policies, fiscals i jutges dels estats europeus per combatre conjuntament la delinqüència i el terrorisme.

Els Estats europeus l’haurien d’haver incorporat abans del sis de maig de 2018, però Espanya no ho va fer. Al mes de juliol de 2018 la comissió europea va obrir el primer expedient, i un any més tard va portar el cas contra Espanya al Tribunal. Espanya havia avisat el març de 2019 que hi estaven treballant però no ho tindrien acabat fins al cap d’un any, perquè la situació política d’aleshores complicava el procés legislatiu.

Tot i això, al maig de 2020, dos anys després del que tocava, encara no s’havia complert l’obligació, i així ho recull la sentència d’avui. De fet, Espanya continua sense fer els deures, perquè no va ser fins fa dues setmanes, el dia 11 de febrer, que el gobierno va presentar finalment al Congreso el projecte de llei orgànica, que es tramitarà amb urgència, però entre les esmenes i tot plegat encara trigarà.

La sanció no és precisament simbòlica.

Gens. La sentència ordena l’estat espanyol pagar una multa de quinze milions d’euros, més 89.000 euros més per cada dia de retard en fer efectiva l’adaptació de la norma europea a la legislació europea i això poden acabar sent uns quants centenars de milers d’euros més. Euros que no hem d’oblidar sortiran dels nostres impostos, i tot per culpa de la poca eficiència de l’entramat legislatiu.

L’efemèride tecnològica d’avui també té a veure amb els diners.

I amb la música. Avui fa 11 anys que Apple va vendre la cançó número 10.000 mlions a iTunes. Era «Guess Things Happen That Way» de Johnny Cash i el guanyador es va endur de premi una targeta regal de 10.000 dòlars que podia fer servir per comprar 10.000 cançons més. Ho recordem perquè Apple havia revolucionat el negoci de la música venent cançons a tant la peça. Però aquella modalitat gairebé ha desaparegut desplaçada per l’streaming

.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.