fbpx

No hi ha xips per al Samsung Note 21 | Energia eòlica sense molins | L’home Mac es passa als PC

Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Als mòbils 4G encara els queda molta corda. Samsung ha renovat i ampliat la seva gamma Galaxy A de smartphones, la més venuda al mercat mundial d’Android durant 2020. A diferència dels seus rivals xinesos, la marca sembla creure que encara hi ha vida per als telèfons 4G: només un dels dos models nous té variant 5G. Els A55 i l’A75 presumeixen d’alta velocitat de refresc de pantalla i d’estabilitzador òptic d’imatge en la càmera, però a mi m’ha robat el cor que encara portin minijack d’auriculars. Ho he descobert en aquest vídeo que mostra l’ensablatge manual d’un A55, on podeu veure com és un smartphone modern per dins.
  • Spotify, tan dominant com injusta. La gran majoria del que factura la música enregistrada ja procedeix del consum via streaming. Spotify, la plataforma líder, ha obert la web Loud & Clear (via) on presumeix de portar repartits més de 23.000 milions de dòlars entre els propietaris de drets (inclosos més de 5.000 milions l’any passat) i dóna xifres: hi ha més d’1,2 milions d’artistes amb més de 1.000 oients i 870 d’ells han recollit més d’un milió de dòlars en royalties. Però la plataforma esquiva l’autèntic problema: la majoria dels diners se’ls emporten les grans estrelles, perquè totes les quotes dels usuaris van a un pot únic que es distribueix segons la quantitat d’audicions. Semblen molt més justes les propostes Fan Powered Royalties de SoundCloud i User Centered Payment System de Deezer, que distribueixen les teves quotes només entre els artistes que tu escoltes.
  • L’home Mac es passa a l’altre bàndol. Entre 2006 i 2009 van ser molt populars la campanya de TV “Get a Mac” d’Apple, on l’aleshores jove actor Justin Long representava un Mac que deixava sistemàticament (vídeo amb els 66 anuncis) en ridícul un altre de més gran (John Hodgman) que feia de PC. Aquest 2021 Intel s’ha venjat fitxant precisament Long (a qui alguns vam conèixer quan TV3 va emetre la sèrie Ed) per protagonitzar un anunci explicant que els portàtils amb xips Intel són molt més versàtils que els Mac amb xip M1.
  • Xina fa un Putin amb Signal. Els règims autoritaris van refinant les seves pràctiques de censura digital. Fa dos dies parlàvem de com el regulador rus de telecomunicacions havia ralentitzat els enllaços continguts en tuits per tal de silenciar la dissidència (i per error va acabat penalitzant també una web de notícies favorable al govern). Ara és el govern xinès qui aplica un sistema semblant, en aquest cas per frenar l’accés als xats de Signal, que són tots xifrats, sense arribar a blocar del tot l’ús de l’aplicació com sí fa amb WhatsApp.
  • Set dies de tecnologia ciutadana. Aquesta setmana s’està fent la Mobile Week, el cicle de conferències i tallers que la Fundació Mobile World Capital Barcelona organitza anualment per aproximar la tecnologia al públic. Aquesta edició té tres fils temàtics: privadesa i seguretat a Internet, habilitats professionals digitals i el paper de la tecnologia durant la pandèmia de Covid-19. Totes les sessions es fan en format virtual, i suposo que en algun moment es podran veure en diferit a la pàgina web del cicle.
  • Energia eòlica sense molins. L’empresa madrilenya Vortex Bladeless ha creat una turbina eòlica sense pales en forma de cilindre que genera energia a partir de la vibració que produeix el vent. El disseny facilita instal·lar-la en llocs on no convingui posar molins convencionals, fet que interessarà molt alguns col·lectius del sud de Catalunya. El primer model, de tres metres d’alt, ja està homologat per la companyia elèctrica estatal de Noruega, i l’objectiu és arribar a fer-los de 140 metres, que generarien un megawat d’energia.
La píndola Covid
  • L’efecte 2000 continua fent estralls 21 anys després. Especialistes internacionals van donar l’alarma en detectar que la mortalitat infantil per Covid-19 a Espanya era anormalment alta. En realitat no era així: resulta que la meitat dels nens comptabilitzats aquí com a morts per coronavirus eren en realitat persones de més de 100 anys. L’origen de la confusió és un error del sistema informàtic d’una comunitat autònoma no especificada, que computava els difunts de 103 anys com a nens de 3, els de 140 104 com a 4, i així succesivament. Un cop detectat l’error la distribució de les defuncions torna a ajustar-se al patró. Totes les morts s’han de lamentar per igual, però si més no ara tenen una explicació. La crisi sanitària ens ha tornat a demostrar que les dades s’han de tractar amb molta prudència abans de considerar-les com a informació.
Tal dia com avui
  • 47 anys d’un videojoc emblemàtic. El 18 de març de 1984, Atari presentava Gran Trak 10, el primer videojoc per a màquines escurabutxaques que feia servir sprites (caràcters predefinits) i no una matriu de punts per a representar el cotxe, el circuit i el marcador de la cursa. Més enllà d’aquest aspecte tècnic, se’l recordarà perquè va ser la primera màquina per a salons recreatius que portava volant, palanca de canvi de marxes i dos pedals per accelerar i frenar.
A Catalunya Ràdio

Hem explicat la venjança d’Intel i l’efemèride a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio.

Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.