fbpx

Una banda sonora de l’obsolescència ‘programada’

El programa El celobert que Lluís Gavaldà fa cada dia a iCat, un dels espais imprescindibles en la meva dieta radiofònica musical, ha dedicat la seva emissió d’avui al que anomena Obsolescència programada. Deixant de banda l’habitual abús del qualificatiu programada -poser sabeu que opino que més que obsolescència programada hi ha consum irresponsable-, el programa és un molt bon recull de cançons dedicades a objectes, ocupacions i països que hem anat deixant enrere:

 • La fotografia química (Kodachrome, de Paul Simon)
 • La màquina d’escriure (The Underwood typewriter, de Fionn Regan)
 • El paper pintat (Wallflower, de Bob Dylan)
 • El tocadiscs de monedes (Hey mister, that’s me up on the jukebox, de James Taylor)
 • Les trucades telefòniques en grup (Party line, de The Kinks), tot i que ara tornen amb engendres com Clubhouse
 • Els videocassets (VCR, de The XX)
 • El contestador automàtic (Answering machine, de The Replacements)
 • Els revisors del metro (Le poinçonneur des Lilas, de Serge Gainsbourg)
 • L’Unió Soviètica (Back in the USSR, de The Beatles)
 • Els drapaires (El drapaire, de Joan Manuel Serrat)
 • Els ascensoristes (Elevator operator, de Gene Clark)
 • El Citroën Dos cavalls (2CV, de Lloyd Cole and the Commotions)
 • Els esmolets (El afilador, de Grupo Carabo)

Pràcticament totes les cançons estan disponibles als serveis de streaming, però no les enllaço perquè és molt millor escoltar-les en l’ordre que en Gavaldà ha triat, i acompanyades dels seus comentaris. Podeu escoltar el programa al reproductor de sota i al podcast.

Imatge de capçalera: coleccionandocamaras a Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.