fbpx

L’empresa coreana LG deixa de fabricar telèfons mòbils

LG_smartphones

LG va començar a vendre mòbils fa 26 anys, era una de les marques més veteranes del mercat. Actualment, a LG li va molt bé el mercat de televisors i electrodomèstics, però en el negoci dels mòbils ha estat desplaçada per les marques xineses. L’Albert Cuesta ens explica com han arribat fins aquí, qui se’n beneficiarà i quines podrien ser les marques següents a caure.

Ahir vam desembolicar la mona amb la notícia de que la marca coreana LG deixa de fer telèfons mòbils. Com ha anat, això?

Deixa’m dir allò de que era una mort anunciada, perquè a LG li va molt bé el negoci gràcies als televisors i els electrodomèstics, però la divisió de Comunicacions Mòbils portava 23 trimestres seguits perdent diners, amb unes pèrdues acumulades de més de 4.000 milions d’euros. Els accionistes han dit que prou i fixa’t si l’han encertat que s’estima que l’empresa val 3.000 milions més un cop presa la decisió.

LG era una de les marques de mòbils més veteranes del mercat: va començar a vendre’n fa 26 anys. Al pic de la popularitat va ser la tercera marca mundial, amb un 10% de quota de mercat l’any 2009. Però les marques xineses l’han desplaçat i només té un 2% de les vendes, sobretot a Amèrica del Nord i del Sud. Pensa que l’any passat LG només va vendre 23 milions de mòbils, davant els 256 milions que va despatxar Samsung, el líder del mercat.

Val a dir que és una llàstima, perquè LG sempre havia fet mòbils innovadors. Ja l’any 2007 va demandar Apple acusant-la d’haver-li copiat amb l’iPhone el sistema de pantalla tàctil. Des d’aleshores li hem vist telèfons amb càmera 3D, pantalles dobles i fins i tot desenrotllables, com la que va presentar aquest gener al CES i ara ja no veurem en cap mòbil comercial de la seva marca.

Una cosa que cal aclarir és que LG no abandona del tot la telefonia mòbil: és propietària de LG Uplus, la tercera operadora mòbil de Corea del Sud, i en el comunicat d’ahir especifica que seguirà treballant en la 6G, la futura sisena generació de telecomunicacions. Però aquesta ja tindrà poc a veure amb els telèfons.

I ara què? Hi haurà més baixes en la indústria?

LG no és la primera marca important que abandona aquest mercat tan competitiu. Només cal recordar Nokia i BlackBerry, que van desaparèixer una temporada tot i que després han ressuscitat en altres mans. També podria acabar passant amb LG. De cara al futur crec que cal observar què decideixen altres marques com Sony i Motorola, ara propietat de la xinesa Lenovo. En tot cas, qui es frega ara les mans per ocupar el segment de mercat que LG deixa lliure són la seva compatriota Samsung i la xinesa TCL.

Avui coincideixen dues efemèrides gens enganxoses.

Fa 83 anys que el químic Roy Plunkett va descobrir el politetrafluoroetilè, que la seva empresa DuPont va patentar amb la marca Teflon i des d’aleshores s’ha fet servir per evitar que les truites s’enganxin al fons de la paella. Exactament trenta anys després, que són 53 abans d’avui, una altra empresa química nord-americana, 3M, va treure al mercat els primers Post-It, aquests petits fulls de paper groc que s’enganxen i desenganxen fàcilment de qualsevol superfície i que són fruit del fracàs a l’hora de crear un adhesiu que havia de ser molt resistent i no va ser-ho gens.

Els Post-It, on encara hi ha qui té costum d’anotar les contrasenyes i després rondina perquè algú l’ha suplantat digitalment.

Fins demà, Kílian.

em comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.