fbpx

El xantatge de Zuckerberg no funciona

También puedes leer este artículo en: Español

Us imagineu haver de pagar per poder penjar fotos a Instagram? Doncs aquesta possibilitat és cada vegada més real. El sistema operatiu mòbil d’Apple obliga des de fa dues setmanes les aplicacions a demanar explícitament a l’usuari el seu permís per rastrejar el que fa en altres aplicacions. Aquesta funció forma part de l’aposta d’Apple per la privadesa de les dades personals i es preveu catastròfica per a la indústria de la publicitat digital, que basa el seu negoci en els anuncis que personalitza per a cada usuari segons les dades que en captura rastrejant la seva activitat.

Al capdavant de les empreses afectades hi ha Facebook, que ha entrat en pànic. Des d’aquesta setmana, quan obres les seves aplicacions en un iPhone o un iPad, abans de la fatídica pregunta de l’ATT et surt una finestra que t’explica tres avantatges de deixar-te rastrejar. Dues són les de sempre: els anuncis personalitzats per a tu t’interessaran més i estaràs donant suport als negocis que depenen d’aquests anuncis per arribar als seus clients. La novetat és el tercer suposat avantatge: deixant-te rastrejar, ajudaràs que Facebook i Instagram continuïn sent gratuïts. És a dir, que si insisteixes a preservar la privadesa, potser acabaràs havent de pagar.

D’altra banda, l’aplicació de xat privat Signal ha volgut demostrar en la pràctica als internautes fins a quin punt Facebook els coneix. L’empresa va provar de contractar a Instagram una campanya de publicitat amb anuncis que mostraven a cada usuari, com un mirall digital, alguns detalls de la seva pròpia vida personal extrets del seu perfil. Però tan aviat Facebook se’n va adonar, va desactivar la campanya per no quedar en evidència.

Malauradament per a Zuckerberg, el seu xantatge emocional no està funcionant. La consultora Flurry estima que el 96% dels usuaris d’iPhone estan rebutjant ser rastrejats. A Facebook només li queda un 4% de víctimes per continuar espiant-los.

Publicat al diari Ara
ara_20210509_emprenem

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

  1. 17 de May de 2021

    […] El xantatge de Zuckerberg no funciona […]