fbpx

Ja sabem com serà Windows 11

windows_11_microsoft

Ja sabem com serà Windows 11. Microsoft té previst presentar la setmana que ve el nou sistema operatiu per a ordinadors, però gràcies a una oportuna filtració ja sabem quin aspecte tindrà. Després ho expliquem i també quina importància té en un món cada vegada més dominat pels mòbils.

Microsoft té previst presentar el sistema operatiu Windows 11 la setmana que ve, però tu ja saps com serà.

Ho sé jo i molta gent més, perquè fa unes hores que circula per la xarxa xinesa Baidu una còpia preliminar completa del nou Windows. Gràcies a aquesta oportuna filtració, sabem que Windows 11 tindrà un aspecte força diferent al de l’actual Windows 10. Les cantonades de les finestres són arrodonides, les icones de les aplicacions apareixen centrades a la barra de tasques, el menú d’Inici s’ha vist simplificat, es recuperen els widgets per accedir ràpidament al contingut d’algunes aplicacions sense haver d’obrir-les i el botó de maximitzar les finestres permet enganxar-les als marges de la pantalla. També hi ha nova imatge de fons a la pamtalla d’inici i nou so d’engegar. Moltes d’aquestes novetats procedeixen de la versió Windows 10X per a aparells amb dues pantalles que Microsoft va abandonar fa poques setmanes.

Del rendiment de Windows 11 encara no se’n sap gran cosa, però més enllà de la cosmètica, a la còpia filtrada encara surt la mateixa botiga d’aaplicacions de Windows 10, tot i que s’espera que a la versió definitiva hi hagi una Windows Store nova, més oberta a les aplicacions de tercers, incloses les que competeixen directament amb les de Microsoft. I no només això, sinó que aquestes aplicacions podran evitar el sistema de pagament de Microsoft. D’aquesta manera l’empresa es desmarcaria de la política d’Apple i evitaria que l’acusin de pràctiques monopolístiques.

En l’era dels smartphones, Windows no és cada vegada menys important?

Des de finals de l’any passat, el sistema operatiu més utilitzat al món és l’Android dels mòbils, però Windows continua sent el segon, perquè impulsa el 30% dels aparells connectats a Internet i set de cada 10 ordinadors personals. Saber com serà el nou Windows 11 és important perquè gairebé el 80% dels PC amb Windows fan servir la versió actual, la 10, una homogeneïtat que Android mai ha aconseguit assolir.

Avui l’efemèride ens porta d’una marca que encara és símbol d’una època a una altra que ho va ser fa més de 100 anys.

Concretament, 118. Tal dia com avui de 1903, Henry Ford va constituir amb 10 inversors i un capital de 28.000 dòlars la Ford Motor Company per fabricar cotxes a la ciutat nord-americana de Detroit. El seu sistema de producció en cadena, on el vehicle en procés avança per diverses posicions on els operaris li van afegint peces fins deixar-lo acabat, ha marcat la pauta de la indústria fins ara. Ford continua sent una de les principals empreses d’automoció del món, una de les firmes emblemàtiques de l’economia dels EUA i una de les companyies més grans encara controlades per una família, els hereus d’aquell Henry Ford que dona nom a un interessant museu prop de la seva seu de Dearborn on s’hi conserven, per exemple, l’autobús on Rosa Parks no va voler cedir el seu seient a un passatger de raça blanca i el Lincoln on viatjava John Kennedy quan va ser assassinat a Dallas. Si mai sou per allà, us recomano la visita.

I també una de les que espera sobreviure a la transició cap al cotxe elèctric.

Ara com ara ja està fabricant híbrids relativament a prop d’aquí: a Almussafes (València). Fins demà, Kílian.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.