fbpx

Els xats d’àudio i els podcasts que estan més de moda

clubhouse

Clubhouse guanya adeptes amb la seva versió per a Android, fins i tot a l’Iran. Spotify presenta una nova aplicació per convocar xats d’àudio. I els usuaris de Facebook podran subscriure’s als seus podcasts preferits sense sortir de la xarxa social.

L’àudio està de moda. Avui tenim tres exemples: l’ús de Clubhouse a Iran, l’arribada dels xats d’àudio a Spotify i la dels podcasts a Facebook. Prepareu els auriculars perquè cada vegada hi haurà més coses per escoltar.

L’ús de Clubhouse per al debat polític a l’Iran contradiu la pèrdua d’interès per l’aplicació que ens explicaves fa uns dies.

Sí, fins a cert punt. Recorda que Clubhouse només existia. inicialment per a iPhone, i una vegada provat, els usuaris hi van perdre l’interès. Ara que també hi ha versió per a Android ha tornat a
repuntar, però no descartis que li torni a passar el mateix. El cas d’Iran és especial perquè allà no hi ha gaires iPhones i perquè la gent es busca canals nous quan el govern li tanca els que tenia, com heu explicat, fins al punt que els primers 50.000 usuaris de Clubhouse allà feien servir una aplicació de Clubhouse no oficial. Però la gran incògnita és quan trigarà el govern iranià a censurar o tancar també Clubhouse, cosa que ja li reclamen els mitjans més conservadors.

De tota manera, potser el futur de Clubhouse és més incert perquè
li ha sortit molta competència?

Si, sense dubte. Per què t’has de donar d’alta en un servei nou si el que ja fas servir també té funcions de xat d’àudio? Ho té Twitter, ho té Facebook i des d’ara ho té també Spotify. El servei de música i podcasts ha tret aquesta setmana a tot el món l’aplicació Spotify Greenroom per convocar xats d’audio i participar-hi identificant-te amb el teu perfil de Spotify. Ara com ara és una
aplicació separada, perquè han agafat l’aplicació Locker Room que van comprar al març, li han posat el seu color verd característic i li han canviat el nom. Però podria acabar sent una funció més de Spotify. De fet, una de les coses que es podrà fer és enregistrar les sessions de xat i publicar-les en forma de podcast, un format pel que Spotify està apostant encara més que per la música, ves que no sigui perquè a igualtat de temps d’audició li deixa més marge de benefici.

I ves que no sigui també per això que Facebook abraçarà també els podcasts.

A partir de dimarts que ve, els usuaris de Facebook podran subscriure’s als seus podcasts preferits, rebre a la cronologia avisos d’episodis nous, escoltar-los i comentar-los sense sortir de la xarxa social. Tractant-se de Zuckerberg, però, caldrà mirar atentament la lletra menuda, perquè hi ha una funció opcional que permetrà els usuaris retallar fragments dels podcasts per compartir-los, i no acabo de veure clar com afecta això als drets d’autor dels creadors originals.

Parlant de drets d’autor, l’efemèride d’avui va d’això.

Avui fa 41 anys que Atari va inscriure a l’oficina de copyright dels EUA els videojocs Asteroids i Lunar Lander, que aleshores només existien per a màquines escurabutxaques. L’empresa pretenia així protegir els seus drets de propietat intel·lectual. És una fita significativa perquè van ser els dos primers videojocs de la història amb copyright formal. Ara fins i tot els elements més insignificants de qualsevol plataforma d’entreteniment estan protegits i subjectes a contractes de comercialització, però probablement també estem en un moment en que s’ha perdut del tot el respecte per l’autoria original de les coses.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.