fbpx

Catalunya vol liderar el desenvolupament de bateries al sud d’Europa

bateries elèctriques

Avui s’ha constituït un consorci que vol ser el centre de referència en recerca, desenvolupament i innovació de la pròxima generació de cel·les i bateries elèctriques per als mercats de la mobilitat elèctrica i les energies renovables

Avui s’ha constituït un consorci que vol ser el centre dereferència en recerca, desenvolupament i innovació de la pròxima generació de cel·les i bateries elèctriques per als mercats de la mobilitat elèctrica i les energies renovables.

La manca de xips per a cotxes que hem explicat sovint aquí ens torna a tocar de prop.

Sí, la penúria mundial de semiconductors afecta totes les indústries, i l’automoció és només una de les afectades. Sembla que el subministrament de xips que s’havia de normalitzar l’any que ve no ho farà fins al 2023. I pensa que les fàbriques de cotxes no són les que ho pateixen més perquè els microcontroladors que porten no són tan sofisticats com un telèfon mòbil. De fet, els fabricants europeus d’aquesta mena de mòduls, com Bosch, Infineon, NXP i STMicro diuen que ja han començat a normalitzar el subministrament a Ford, General Motors i Volkswagen, però encara hi ha desajustaments com el que deu estar afectant Seat. Tot i que la setmana passada, Bosch va anunciar que després de l’estiu obrirà a la Baixa Saxònia una fàbrica nova de trinca per fer-hi xips de cotxe.

Parlant de components per a cotxe, el futur són els elèctrics, i avui ha nascut un consorci català de recerca en bateries.

L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya i el centre tecnològic Eurecat han creat el Battech (tecnologia de bateries, però el nom recorda el batec d’un cor), que vol ser el centre de referència del sud d’Europa en recerca, desenvolupament i innovació de la pròxima generació de cel·les i bateries elèctriques per als mercats de la mobilitat elèctrica i les energies renovables. Volen donar servei a les empreses d’automoció i del sector energètic amb una atenció especial a l’economia circular.

Els promotors del nou Battech han recordat per una banda que hi ha molta feina a fer en termes d’eficiència. Per donar dues xifres: les bateries actuals poden emmagatzemar uns 250 wats hora d’energia per quilo, mentre que un quilo de benzina proporciona fins a 12.000 wats hora. Però l’electrificació dels vehicles ja és imparable: des de l’any passat es venen més cotxes elèctrics purs i híbrids que de gasoli, i aviat superaran també els de benzina.

Per això també són importants les dues línies de treball que ja tenen en marxa al Battech, totes dues vinculades a projectes europeus. Un que es diu Cobra busca evitar l’ús de cobalt en les cel·les de les bateries i preveu substituir d’aqui a 10 anys el liti que es fa servir ara per altres materials com l’alumini i el sodi. I l’altre projecte es diu Marbel i pretén aconseguir paquets de bateries modulars que puguin fer servir cel·les de procedències diverses, siguin intercanviables entre diferents vehicles i a més siguin recuperables per a una segona vida quan ja no serveixin per a impulsar cotxes.

Avui l’efemèride és per mirar-la, perquè té a veure amb l’origen de la televisió.

Fa 113 anys que l’enginyer escocès Alan Archibald Campbell-Swinton va explicar en una carta a la revista Nature com creia ell que es podrien captar i mostrar imatges en moviment amb tubs de raigs catòdics. Això va ser al 1908, però encara van haver de passar 40 anys fins que inventors com Kalman Tihanyi, Philo Farnsworth, John Logie Baird, Vladimir Zworikin i Allen Dumont ho portéssin a la pràctica. Malauradament, en Campbell-Swinton que havia llançat la idea no ho va arribar a veure: va morir l’any 1930.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.