fbpx

Cop de la Xina a la producció de bitcoins

criptomonedes

El govern xinès ha fet tancar aquest cap de setmana el 90% de la capacitat de producció d’aquesta criptomoneda. La mesura coincideix amb la divulgació de més detalls sobre el futur euro digital.

Avui tornem a parlar de criptomonedes. La Xina ha deixat aquesta setmana de ser el paradís de la generació de bitcoins.

Les autoritats de la província de Sichuan, al sudoest de la Xina, van ordenar divendres a les companyies elèctriques que identifiquin les instal·lacions de generació de criptomonedes i els tallin immediatament el subministrament d’electricitat. Prèviament tres provincies més havien pres mesures similars: les regions autònomes Uigur i de Mongòlia Interior i la de Yunnan.

Amb aquesta mesura desapareixerà el 90% de la capacitat de generar bitcoins a la Xina, que és on s’havien desplegat les granges d’ordinadors més grans del món dedicades a l’anomenada mineria de criptomonedes. Per una banda el govern pretén reduir el consum elèctric desmesurat d’aquesta activitat i les emissions de CO2 que se’n deriven, però per l’altra segueix les indicacions dels reguladors financers internacionals, que reclamen vigilar més de prop les criptomonedes per dificultar el blanqueig de capitals.

Veurem si ho aconsegueixen i el que dura. De moment, els que s’hi dedicaven s’estan desfent dels ordinadors que feien servir.

I la demanda mundial de targetes gràfiques ha caigut en picat, perquè els miners de criptomonedes les estaven acaparant totes. Després de l’ordre dels governs regionals xinesos, el preu de les targetes gràfiques de marques com Nvidia i Asus ha baixat fins a un 66%. Si més no, això és una bona notícia per als usuaris de videojocs, que podran tornar a comprar ordinadors d’última generació a preus més raonables.

A tot això, també ha caigut a la meitat la cotització de les criptomonedes com el Bitcoin i l’Ethereum. Precisament quan el Banc Central Europeu confirma que prepara el futur euro digital.

Sí, ja se sabia per un informe intern del mes d’octubre de l’any passat. El BCE considera que un euro digital protegiria el sistema financer europeu de l’amenaça de criptomonedes rivals. Però en aquell moment es deia que la criptomoneda digital europea no permetria l’anonimat de les transaccions, perquè precisament es tractaria de poder rastrejar el flux de capitals. En canvi, Fabio Panetta, conseller del BCE, ha explicat en declaracions al Financial Times que ara es contempla que les transaccions d’imports petits, per sota dels 100€, puguin ser anònimes i no quedin registrades fora dels moneders de la persona que paga i la que cobra. Segur que això contribuirà a l’acceptació de l’euro digital per part dels ciutadans.

L’efemèride d’avui s’escoltava. I es continua escoltant.

Avui fa 73 anys que la discogràfica Columbia Records va presentar el primer LP, és a dir, el primer disc de vinil de llarga durada. A diferència dels anteriors que giraven a 78 revolucions per minut, aquest ho feia a 33 i tenia un diàmetre de 30 centímetres. Gràcies a l’us de microsolcs, assolia una durada de 22 minuts per cada cara. El primer enregistrament que es va premsar en format de LP va ser el Concert de Violí en Mi menor de Mendelssohn interpretat per Nathan Milstein i la Filharmònica de Nova York dirigida per Bruno Walter. Sorprenentment els LP han sobreviscut al pas del temps molt millor que suports posteriors com el CD i continuen ben vius entre els al·lèrgics a la música digital

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.