fbpx

I això de la 5G qui ho paga?

5g

También puedes leer este artículo en: Español

Segons l’informe més recent de GSMA Intelligence sobre l’economia mòbil, el 7% dels abonats mundials de telefonia mòbil ja disposen de servei 5G. Per a satisfacció de la indústria, aquest índex de penetració és superior al que es preveia a començaments del 2019, però en realitat va per barris: la xifra es deu al creixement accelerat de la 5G a la Xina i a Corea del Sud, on ja la tenen el 12% dels abonats. En canvi, als EUA la proporció actual és del 3%, i a Europa, d’un 1%.

A la sessió inaugural del Mobile World Congress, dilluns passat, vam tenir una pista sobre el motiu d’aquestes diferències regionals. Cadascun al seu estil, els responsables màxims de la francesa Orange, l’alemanya Deutsche Telekom i l’espanyola Telefónica van venir a dir que els governs respectius hauran d’assignar als desplegaments de 5G una part substancial dels fons de recuperació post-covid si no es vol perdre el tren de la digitalització.

I és que, parafrasejant l’exclamació de Josep Pla en veure els llums de Nova York l’any 1954, algú ha de pagar els desplegaments de les noves xarxes, i com us explicava la setmana passada en aquest mateix espai, aquest algú no serem pas els consumidors, si més no en la fase inicial. Només hi haurà 5G als grans nuclis urbans i allà on hi hagi negocis industrials o empresarials que justifiquin les noves antenes. Per exemple: aquests dies els abonats de Vodafone amb un telèfon 5G hem pogut anar al MWC amb els Ferrocarrils de la Generalitat mentre descarregàvem dades a 1,2 gigabits per segon sense interrupcions a bord del tren. Però la xarxa pilot s’ha instal·lat perquè l’operador ferroviari pugui provar les seves possibilitats en telemetria del material rodant. Quan estigui en règim de producció, serà aquesta l’aplicació que tingui garantits l’ample de banda i la baixa latència. Passarà exactament el mateix en altres proves pilot en curs (al port, a Mercabarna). Així que si teniu la sort de disposar de cobertura 5G de qualitat, gaudiu-ne mentre pugueu, perquè no durarà sempre.

Publicat al diari Ara

 

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.