fbpx

Torna el debat sobre el “dret a reparar” els aparells electrònics

 

Sobretot als EUA, on algunes marques es resisteixen a renunciar al negoci dels recanvis i les reparacions. Avui repassarem la situació allà i també aquí, i fins a quin punt volem realment aparells reparables.

Debat als EUA sobre el ‘dret a reparar’ els aparells electrònics.

El president Biden ha demanat a la Comissió Federal de Comerç que reguli la capacitat que els fabricants d’equipaments tenen per restringir les opcions dels consumidors a l’hora de portar els seus aparells a reparar en un taller independent o fins i tot de reparar-los ells mateixos a casa. L’origen del conflicte és la maquinària agrícola, que als EUA és un mercat enorme que amb la digitalització dels tractors és cada vegada més captiu dels serveis oficials de les grans marques. Però Biden vol ampliar la reparabilitat específicament als telèfons mòbils, i marques com Apple pressionen els estats per evitar-ho, perquè una part del seu negoci es basa en que vagis comprant un iPhone nou cada vegada que li passa alguna cosa al que tens. De fet, durant els mesos que Apple va abaixar el preu de canviar la bateria, les seves vendes de telèfons van baixar notablement.

A Europa anem més avançats en aquest tema.

Des de novembre passat hi ha una directiva europea que obliga els estats de la Unió a afavorir la reparació dels electrodomèstics i els aparells electrònics per tal d’allargar-ne la vida útil. Aquesta directiva s’ha de començar a aplicar abans que acabi aquest any, i el Gobierno espanyol ja va allargar al mes d’abril fins als tres anys el període obligatori de garantia i fins als 10 anys el temps que els fabricants estan obligats a disposar de peces de recanvi. Ara bé, encara està pendent regular si d’aquestes peces de recanvi i de la informació tècnica per canviar-les en podrà disposar tothom o continuaran reservades als serveis oficials de reparació de les marques com passa en la majoria dels casos.

Tot i això, tu creus que no tots els aparells els pot reparar qualsevol.

Mentre insistim a voler telèfons molt prims serà difícil que puguem obrir-los amb un tornavís a la taula de la cuina per canviar la pantalla trencada o la bateria que ja no carrega, que són les dues reparacions més habituals. Hi ha models que faciliten la operació, com l’holandès FairPhone que aquí ven Vodafone, però no són precisament els més bonics de la botiga. Un altre exemple de producte gairebé impossible de reparar a casa són els auriculars de botó sense fils, que ara estan tan de moda. Al cap de pocs anys veureu que perden autonomia de bateria i acabareu llençant-los per comprar-ne uns altres.

Avui tenim una efemèride de joguina.

Fa 61 anys que va sortir a la venda l’Etch-a-Sketch, que l’empresa Borràs va vendre aquí amb el nom de Telesketch. Els oients més veterans recordaran que era una pantalla del color gris que li donava la pols d’alumini que portava a dins, i on podies fer dibuixos movent un cursor amb dos botons giratoris, un que el bellugava en direcció vertical i l’altre en direcció horitzontal. Si el dibuix no et sortia com volies, l’esborraves sacsejant l’aparell i tornaves a començar. No he aconseguit esbrinar si el Telesketch encara es fabrica, però sí que es pot comprar la versió francesa, el TeleEcran.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.