fbpx

A Google Maps encara hi ha peatges

El mes de setembre ha començat amb l’aixecament de les barreres de peatge en diverses autopistes de titularitat estatal al seu pas per territori català, en haver vençut les concessions que en el cas de l’autopista de Mataró portaven 52 anys vigents. En total han quedat lliures de pagament 556 kilòmetres.

Tot i això, alguns conductors podrien pensar que els peatges continuen operatius. En concret, els usuaris de Google Maps, el més popular dels serveis de càlcul i navegació de rutes. En aquest moment, quan li demanes a Maps la ruta per anar des de Cardedeu a Barcelona, el servei de Google et proposa tres opcions: una de gratuita per les carreteres C-251 i C-17 i dues suposadament de peatge. Una d’aquestes és correcta, la que enllaça un tram de l’AP-7 amb la C-16, on encara existeix el peatge del túnel de Vallvidrera.

En canvi, l’altra, que és la més habitual per anar del Vallès Oriental a la capital per l’AP-7 i la C-33, continua apareixent com a trajecte de pagament, malgrat que les tres barreres que cal travessar (la de Cardedeu, la de La Roca i la de Mollet) ja estan obertes. L’error no afecta exclusivament aquest trajecte: també es produeix en altres casos, com per exemple per anar de Tarragona a Girona.

L’error és més visible en l’aplicació mòbil de Google Maps (imatge superior), que indica explícitament sobre el mapa que us caldrà pagar per circular. A l’aplicació web no és tan evident, però a la llista d’opcions de ruta que surt a l’esquerra del mapa també es pot veure l’odiat avís de que Aquesta ruta té peatges.

És de suposar que Google no trigarà a corregir-ho, però ara com ara, als conductors catalans l’ensurt no ens el treu ningú. I als de fora els provocarà una bona confusió. Per una vegada, el món real va més ràpid que el digital. I no serà que la desaparició dels peatges hagi arribat per sorpresa. Fa anys que estava prevista, així que els responsables han tingut temps de sobres per preveure el canvi.

(Gràcies a l’amic Antonio per l’avís).

Actualitzat:

Els peatges encara surten també a Apple Maps. Tant en l’aplicació per a Mac:

com en la d’iPhone:

Passa el mateix en altres populars apliserveis de navegació, com Waze i Here WeGo. És probable que Waze sigui el primer comercial a corregir la discrepància, ja que els seus usuaris poden notificar errors i incidències directament des de l’aplicació mòbil.

En canvi, els mapes d’Open Street Maps, que poden ser editats pels mateixos usuaris, ja contemplen l’aixecament dels peatges:


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.