fbpx

Multa milionària a WhatsApp per no respectar la privadesa dels usuaris europeus

whatsapp

Irlanda multa WhatsApp amb 225 milions d’euros per saltar-se el reglament europeu de protecció de dades.

L’autoritat irlandesa competent ha sancionat WhatsApp per no haver informat prou clarament els usuaris de que compartiria les seves dades, inclòs el número de telèfon, amb la seva matriu Facebook. De fet, la vulneració afecta tant els usuaris de WhatsApp com els que no ho som, perquè es referix al procés de pujar tots els contactes del teu telèfon perquè l’aplicació sàpiga amb qui pots xatejar, de manera que si tu te l’instal·les i em tens a l’agenda, li estas donant el meu número a Facebook i ves a saber què en farà.

Com és natural, WhatsApp ja ha dit que troba injusta la sanció. En realitat no nega que comparteixi dades personals dels usuaris amb Facebook, sinó que l’any 2018 ja va corregir l’explicació en els seus termes i condicions, aquella lletra menuda que tothom accepta sense llegir-la abans. I té intenció de recórrer la multa.

Una multa, repetim-ho, de 225 milions d’euros que representen la segona més alta que s’ha aplicat fins ara per vulnerar el reglament europeu de protecció de dades.

Sí. Només la superen els 746 milions que Luxemburg li va imposar fa un parell de mesos a Amazon per fer servir les dades de les compres dels clients per als seus anuncis. De fet, Irlanda ja va multar Twitter amb 450 milions al desembre, però no va ser per vulnerar el RGPD sinó per trigar més de 72 hores a notificar al regulador una fuita de dades.

Una cosa interessant de la multa a WhatsApp és que l’intenció inicial del regulador irlandès era que fos de 50 milions, però les autoritats d’altres estats europeus, començant per Alemanya però sense intervenció d’Espanya, li van reclamar que l’apugés, i al final l’ha més que quadruplicat. Això està bé perquè d’alguna manera representa que Europa, per una vegada, va a l’hora en parar-los els peus als gegants digitals ianquis.

De tota manera també et dic que 225 milions d’euros són menys d’un 1% del que Facebook, la matriu de WhatsApp, va guanyar l’any passat, així que la multa no farà ni pessigolles al compte corrent de Mark Zuckerberg.

L’efemèride d’avui té a veure amb un precursor de Google.

Tal dia com avui de fa 28 anys va entrar en servei el W3Catalog, el primer cercador de pàgines web. Nascut a Suïssa com la mateixa web, en realitat no explorava les pàgines d’internet per indexar-les, sinó que les classificaven manualment. El mateix model que aviat va començar a fer servir Yahoo i que després va quedar superat per índexs automàtics com AltaVista i, posteriorment, l’omnipresent Google.

Però tot ha de començar per algun lloc.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.