No trigarem a veure mòbils Android amb càmeres de 200 milions de píxels

Aquesta és la resolució del captador d’imatge per a telèfons que Samsung acaba de presentar. Avui repassarem d’on ve tot plegat i per què en realitat els megapíxels són cada vegada menys importants, amb el permís de Google.

Aviat les marques ens proposaran mòbils Android amb càmera de 200 megapíxels.

Sí, perquè la càmera ja és l’atribut principal de venda d’un telèfon, i les xifres grosses queden molt bé als anuncis. Ara ja hi ha mòbils amb càmera de 108 megapíxels (Samsung, Realme, Xiaomi, Motorola), però el nou captador Isocell HP1 que ha presentat Samsung arriba als 200 milions de píxels. En realitat no es tracta de fer-los servir tots per separat, sinó d’agrupar-los de 16 en 16 per aconseguir un sensor amb 12 milions i mig de píxels molt grossos que capta molta més llum, o bé de quatre en quatre per poder rodar vídeos 8K d’alta qualitat.

Com tantes altres coses, la cursa per qui posava més píxels en una càmera de mòbil la va obrir Nokia fa gairebé 10 anys, amb els 41 megapíxels del model PureView 808. Després les marques es van centrant en afegir més càmeres al mateix telèfon per tenir més òptiques diferents com un teleobjectiu o un super gran angular, i també uns efectes més semblants als d’una càmera rèflex. Fins fins al 2019 no va sortir un mòbil, de la marca Honor de Huawei, amb 48 megapíxels.

De tota manera, més megapíxels no equivalen a millors fotos. I Google hi té molt a dir.

Una imatge de molts píxels té l’avantatge de que pots retallar-ne més per un enquadrament millor, o fins i tot imprimir-la a mida més grossa. Però la qualitat d’imatge depèn de molts més factors, com la mida del captador, les lents o la combinació de diverses càmeres en el mateix telèfon, que és el que ara es porta.

Tot i això, l’avenç més important és l’anomenada fotografia computacional, que agafa la imatge captada pel sensor i la retoca amb algoritmes d’intel·ligència artificial. Tots els mòbils actuals tenen modes com el nocturn, el de menjar, el de paisatge, que van en aquesta línia. Però la pauta la marca sobretot Google, amb els seus mòbils Pixel que fan unes fotos magnífiques tot i tenir poques càmeres i cap d’una gran resolució.

I això anirà a més: Google va presentar la setmana passada un nou algoritme de tractament d’imatge que pot agafar una foto de baixa qualitat, posem de només 64×64 píxels, i ampliar-la fins als 1024×1024 sense que es vegi pixelada. El resultat impressiona, us en posaré uns exemples al meu blog perquè ho veieu. Sabent que els pròxims mòbils de Google portaran un processador propi centrat en la intel·ligència artificial, és molt probable que les funcions de càmera ja facin servir aquesta tecnologia i que et surtin fotos maques encara que siguis un fotògraf pèssim.

I ja que parlo del blog, deixa’m explicar que a la pàgina podcast.albertcuesta.com he posat uns botonets per subscriure’s directament al podcast diari d’aquest espai amb les principals plataformes i aplicacions.

I així els oients no se’n perdran cap encara que no ens puguin escoltar en directe.

Bona nit, Kilian. Fins demà.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.