fbpx

El mòbil encara no substitueix del tot la cartera

pagaments_nfc_bizum_covid-19

En uns casos, perquè els emissors de documents no ho contemplen i, en d’altres, perquè als usuaris els costa canviar d’hàbits. Donarem exemples de les dues situacions, que són diferents segons el país.

Allò de deixar la cartera a casa perquè ho portem tot al mòbil encara queda lluny.

Hi ha qui diu que amb el telèfon mòbil ja pots fer-ho tot, com per exemple, prescindir de les targetes de pagament de plàstic. Però això va per barris: segons una enquesta d’aquests dies, només el 6% dels consumidors nord-americans que tenen l’aplicació Apple Pay activada als seus iPhones la fan servir per pagar a les botigues. La dada és rellevant perquè la meitat dels smartphones dels EUA són Apple.

Tot i això, m’ha semblat una proporció molt baixa, i ho és. Aquí anem molt més avançats en aquest aspecte: segons l’enquesta de l’AIMC relativa a l’any 2020, més del 46% dels internautes de l’estat fem servir el mòbil per pagar, sigui habitualment o de manera ocasional. Això inclou tant les aplicacions pròpies dels bancs com les plataformes tipus Samsung Pay, Google Pay i, esclar, Apple Pay.

40 punts més aquí que allà són molts. Com s’explica?

La gran diferència és que aquí tots els datàfons de les botigues són compatibles amb la tecnologia NFC, i resulta fàcil canviar del plàstic contactless al mòbil. En canvi als EUA dominava la banda magnètica i no van començar a posar NFC fins que va sortir Apple Pay, o sigui que els portem més de cinc anys d’avantatge.

Però en altres aspectes, allà sí que poden deixar la cartera a casa.

Per exemple, amb els documents d’identitat. Fa pocs dies que els estats nord-americans d’Arizona i Georgia han començat a admetre amb validesa legal els carnets d’identitat i permisos de conduir que l’usuari porti carregats a l’aplicació Wallet de l’iPhone. I n’hi ha sis més que també ho faran aviat.

Aquí, en canvi, encara no existeix una versió mòbil del DNI. La DGT sí que en té una del permís de conduir, però has de fer servir la seva aplicació. Jo sóc més partidari de que les credencials -com els bitllets de transport públic o les entrades d’espectacles- facin servir els moneders virtuals que Samsung, Google i Apple ja ofereixen. Però ara com ara no em fan gens de cas.

L’efemèride d’avui té a veure amb la música digital.

Aixo sonava fa 16 anys que Apple va presentar l’iPod Nano, el primer model del seu reproductor musical portàtil que feia servir memòria flaix i no un disc dur per guardar les cançons, amb la millora que això representa per la robustesa i el consum de bateria de l’aparell. Després Apple ho va aplicar també a l’iPhone i als portàtils MacBook Air. Com totes les altres marques, esclar, però la menciono perquè em va bé per explicar que fa una estona han confirmat que els nous iPhone 13 es presentaran d’avui en vuit, el dimarts 14 a les nostres set de la tarda.

Com ja ens vas pronosticar la setmana passada. Ara ja sabem de què ens parlaràs dimarts que ve a aquesta hora.

Això mateix. Bona nit, Kilian. Fins demà.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.