fbpx

Tornen a acusar WhatsApp d’espiar els missatges dels xats entre els usuaris

whatsapp

Una prestigiosa web d’investigació diu que WhatsApp menteix quan assegura que els xats són completament inviolables. Naturalment, molts usuaris han començat a patir per la seva privadesa. En realitat, tant la web com WhatsApp tenen raó: tot depèn del que consideris “espiar”.

Al sumari ens deies que torna haver dubtes de que els xats de WhatsApp siguin tan privats com l’empresa afirma. Però també que potser no n’hi ha per tant.

La web d’investigació ProPublica ha difós avui un llarg article acusant WhatsApp i la seva matriu Facebook de faltar a la veritat quan diuen que no poden llegir el contingut dels missatges. El titol de l’article és clar: ‘Així soscava Facebook les proteccions de privadesa dels 2.000 milions d’usuaris de WhatsApp’.

WhatsApp sempre presumeix de que el contingut dels seus xats està protegit per l’anomenat xifratge d’extrem a extrem, que fa que els missatges només puguin ser llegits pel remitent i el destinatari i per ningú més, inclosa la mateixa empresa. L’article de ProPublica sembla indicar el contrari, i explica que l’empresa té contractades 1.000 persones revisant missatges en oficines a Texas, Irlanda i Singapur. Així ho han reproduït molts mitjans, provocant la indignació de molts usuaris.

En realitat, tant la web com WhatsApp diuen la veritat.

Sembla contradictori. Com és possible?

Tot depèn del que consideris ‘espiar’ els missatges. En general, tot el que us escriviu per WhatsApp directament o dins de grups es manté sota xifratge… a no ser que algun dels destinataris decideixi denunciar els teus missatges perquè els troba propis de pedofilia, terrorisme, frau o alguna altra activitat il·legal. En aquest cas, l’aplicació envia a WhatsApp una còpia dels missatges denunciats, que estan sense xifrar perquè ja han arribat al mòbil del destinatari, per tal que una d’aquestes 1.000 persones comprovi si el contingut infringeix realment la llei.

Si és així, l’empresa facilita a les autoritats totes les dades del remitent que té, que són moltes: des del seu nom, número de telèfon, imatge de perfil i missatge d’estat fins a l’adreça IP, l’identificador i el sistema operatiu del telèfon, l’idioma, la zona horària, el nivell de càrrega de la bateria i el de cobertura mòbil i tots els perfils de Facebook i Instagram amb els que està vinculat.

Per tant, sí que WhatsApp pot llegir alguns missatges. Però cal que algun dels teus contactes t’hagi denunciat, cosa que per cert també es pot fer en altres aplicacions com Telegram. Òbviament el sistema és presta a abusos per part de gent amb la pell massa fina, però jo crec que la opacitat absoluta seria pitjor. Així que, per una vegada i sense que serveixi de precedent, en aquest cas em poso a favor de WhatsApp, igual que ho estic d’Apple amb el sistema que prepara per detectar pornografia infantil als iPhones dels seus clients.

Un dia més, el difícil equilibri entre el dret a la privadesa i la persecució de les activitats il·legals.

Un conflicte que cada vegada trobarem més sovint. Bona nit, Kilian. Fins demà.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.