fbpx

Les grans beneficiàries de la guerra contra el terrorisme són les empreses tecnològiques

torres_bessones_11S

Demà farà 20 anys dels atemptats d’Al-Qaeda contra les Torres Bessones de Nova York i el Pentàgon de Washington. Els EUA van reaccionar amb l’anomenada Guerra Global contra el Terrorisme, que ha representat un gran negoci per a les empreses tecnològiques.

Sí, perquè totes les guerres són negoci per als fabricants d’armes, però les armes són cada vegada més digitals. I per això en el mateix període en que els contractistes tradicionals d’armament han vist com les seves vendes a l’exèrcit nord-americà s’estancaven o baixaven, les compres dels militars, les agències d’espionatge i els cossos de seguretat d’Estats Units a empreses de Silicon Valley s’han disparat, arribant a multiplicar-se per 50.

Les beneficiàries principals són dues: entre els anys 2015 i 2019, Amazon ha vist incrementar-se un 400% els seus contractes federals, i els de Microsoft han augmentat un 800%.

Des de l’any 2004, cinc organismes del govern d’EUA han gastat gairebé 38.000 milions de dòlars en serveis de Microsoft, Amazon, Google, Facebook i Twitter. La gran majoria corresponen a l’exèrcit, però també hi ha contractes del Departament de Seguretat Nacional, el d’Estat, el de Justícia i l’administració general.

Són xifres d’un informe que ha fer un grup d’experts sobre el tema i que ahor publicava la web Vice.com

I què compren els militars a Silicon Valley?

Una part molt important són capacitat de processament i emmagatzematge de dades als servidors del núvol d’aquestes empreses, que es fan servir per vigilància, espionatge i control de grups objectiu de població. També hi ha molta tecnologia de reconeixement facial i tractament de dades massives. I en el cas de les xarxes socials, campanyes publicitàries de propaganda i desinformació.

Un altre aspecte interessant de l’informe és un fenomen que aquí també ens sona: el de les portes giratòries. Si abans era habitual que alts càrrecs militars acabessin a la indústria armamentística, ara l’informe identifica més de 200 exfuncionaris de defensa o espionatge que ara treballen en alguna de les grans tecnològiques.

Deixem l’efemèride fosca de demà i acabem amb una de més positiva d’avui mateix.

Sí, millor. Avui fa 31 anys que es va presentar Archie, . El van crear a l’universitat McGill de Montréal i buscava arxius en servidors FTP, ja que les primeres págines web encara havien de trigar un any en arribar. Em serveix per recordar que, tot i que sovint es confonen, la web no és el mateix que internet.

Queda aclarit, doncs.

Bon cap de setmana, Kilian. Fins dilluns.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.