fbpx

Podem registrar les creacions fetes amb intel·ligència artificial? A nom de qui (o de què)?

Fins a quin punt podem registrar una obra artística o una patent industrial creada per intel·ligència artificial? Doncs depèn de cada cas. En el cas de la propietat intel·lectual, no es pot atribuir a cap màquina. Però quan es tracta de patents industrials, la qüestió és més confusa. En parlem amb l’Albert Cuesta i amb l’advocat expert en dret digital i professor de la UOC Sergio de Juan-Creix.

Aquesta setmana serà la de la taula de diàleg, però també la de la intel·ligència artificial a casa nostra.

Sí, perquè avui Microsoft ha fet públic que obrirà a Barcelona un centre d’aquesta disciplina i demà i dimecres es farà a la ciutat un congrés d’intel·ligència artificial i dades massives. Després en parlarem, d’algunes aplicacions sorprenents i de quines implicacions té encomanar-los feines als robots.

Què et sembla aquesta inversió de Microsoft a Barcelona que Jordi Ribas ens acaba d’explicar?

Molt bona notícia per a la ciutat pels 30 llocs de feina qualificats que arribarà a tenir. Pel que l’empresa explica, el nou centre es dedicarà a millorar i ampliar el seu cercador Bing, que ja dóna uns resultats de cerca molt bons però encara no és tan bon negoci com el cercador de Google, i aquest nou grup es centrarà en això.

Per cert, Jordi Ribas va ser fa dos anys el ponent principal del congrés d’intel·ligència artificial i dades massives que Eurecat organitza a Barcelona. I precisament demà i demà passat se’n farà a l’Auditori AXA una nova edició amb un programa molt interessant, amb un senyor de Facebook com a protagonista. Ves a saber si també n’acabarà sortint alguna cosa.

No deixem la intel·ligència artificial, perquè fa dies que ens vols explicar una aplicació sorprenent d’aquesta tecnologia.

Sí, és una aplicació industrial: ja hi ha empreses que fan servir la intel·ligència artificial per dissenyar xips. Es veu que els algoritmes ja són molt més eficients que els mètodes tradicionals a l’hora de decidir la posició de cadascun dels milers de milions de transistors que conté un processador avançat. Fa temps que Google, IBM i Nvidia parlen de fer-ho, però la primera que ho ha aconseguit és la coreana Samsung. No han concretat si algun dels seus aparells ja porta xips dissenyats així, però sabem que als centres de dades de Google ja hi ha servidors amb processadors que Samsung li fabrica a mida. I tenint en compte que molts d’aquests servidors es dediquen precisament a executar algoritmes d’intel·ligència artificial, podriem ser a punt d’entrar en un bucle infinit, amb xips que dissenyen xips per dissenyar xips.

Això també ens porta a un altre aspecte interessant: qui és el propietari de les creacions fetes amb intel·ligència artificial?

Doncs està en discussió, perquè al darrera de la teva pregunta hi ha el dubte de qui té dret a fer negoci amb les obres no fetes per persones sinó per algoritmes. Fa uns dies un jutge dels EUA no va permetre que una persona patentés un objecte que havia creat amb intel·ligència artificial. Resulta que la llei d’allà exigeix que els creadors declarin formalment que allò és obra seva, i pel que sabem els algoritmes encara no saben prestar jurament. Tot i això, la legislació varia segons els països. I per exemple a Austràlia sí que es poden patentar coses fetes per un robot.

En Gerard ha investigat quina és la situació aquí.

Exacte, si ara jo em compro un programa capaç de crear qualsevol cosa. De qui son els drets de l’invent? per a mi que he comprat el programa? O per l’empresa que m’ha venut i dissenyat el programa?

Un debat recorrent, oi Albert?

I tant. I amb unes ramificacions que no ens les acabem. Per exemple: la web GitHub, propietat de Microsoft i on milions de programadors arxiven i el codi de les seves aplicacions, està provant una funció anomenada Copilot que et suggereix automàticament fragments de codi que fan allò que tu necessites. El problema és que genera aquesta fragments analitzant amb algoritmes els programes que ja conté el seu arxiu, de manera que l’autoria de les aplicacions creades amb Copilot és més aviat dubtosa.

Bona nit, Kilian. Fins demà, que parlarem dels nous iPhone 13.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.