La intel·ligència artificial impulsarà l’economia mundial més del que ho ha fet internet

AI_&_Big_Data_Congress_Barcelona_Eurecat

Aquest és un dels aspectes que s’han tractat al Congrés d’Intel·ligència Artificial i Dades Massives que es fa avui i demà a Barcelona, on també s’ha parlat dels efectes dels algoritmes sobre el medi ambient i dels seus aspectes ètics.

La intel·ligència artificial impulsarà l’economia mundial encara més del que ho han fet la informàtica i internet.

La consultora ARK calcula que en les dues dècades passades, l’ús d’internet ha afegit 11 bilions d’euros al valor de les empreses del món, però aquesta aportació es queda petita davant els 25 bilions que l’ús de la intel·ligència artificial el farà crèixer durant els 15 o 20 anys que venen ara. De fet, el conjunt de l’economia es troba ara als mateixos nivells d’automatització que tenien les fàbriques a començaments dels anys 90 del segle passat, amb la diferència de que els robots van trigar 25 anys a implantar-se, però els algoritmes i l’anàlisi de dades estan penetrant cinc vegades més ràpid, i ho fan en tots els àmbits de les empreses.

Són algunes de les xifres que l’olotina Anna Navarro Schlegel, directiva de l’empresa ProCore d’aplicacions per a constructores, va donar ahir en la primera jornada de l’AI+Data Congress que s’ha fet a Barcelona sota l’organització del CIDAI, el Centre d’Innovació en Dades i Intel·ligència Artificial que promou l’adopció d’aquestes tecnologies a les empreses i institucions d’aquí.

A més d’això, Navarro va donar algunes pinzellades interessants sobre la vida a Silicon Valley, fins ara el centre de l’univers tecnològic, on diu que hi treballen 1.200 catalans i assegura que els temes d’interès són l’automoció, el clima, el comerç, els drons i les criptomonedes. La directiva, que ja ha passat per unes quantes empreses, també explica que és relativament important si tens una carrera o t’has format pel teu compte, perquè abans de contractar-te les empreses et faran proves perquè demostris què saps fer i si encaixes en la seva cultura.

Al Congrés també hi ha hagut sessions tècniques i s’ha parlat d’aspectes ètics i pràctics de la intel·ligència artificial.

Per exemple, de que l’ús d’algoritmes no surt gratis. La mida dels models d’aprenentatge automàtic creix molt més del que ho fa la potència dels equips i els programes que calen per entrenar-los. Això té un cost cada vegada més gran: segons un responsable de Microsoft, la capacitat de computació necessària es duplica cada 3 o 4 mesos, 300.000 vegades més ràpid que la llei de Moore. I això té conseqüències en el medi ambient: hi ha models de processament de llenguatge natural que emeten sis vegades més CO2 que un cotxe en tota la seva vida útil. Probablement el pitjor de tot és que molts d’aquests recursos es malbaraten, ja que només un 12% dels models d’aprenentatge automàtic que s’entrenen s’arriben a fer servir. Per això tenen sentit centres com el CIDAI, que ajuden les empreses a saber com han d’afrontar l’automatització.

L’altre gran tema del Congrés han sigut els aspectes ètics de la intel·ligència artificial. Per exemple, que qui crea un algoritme ha de ser capaç d’explicar com funciona. I Cristian Canton, el responsable de l’equip vermell de Facebook (els hackers que es dediquen a atacar els sistemes per trobar-hi els punts febles) ha dit avui que s’ha d’invertir en les persones que construeixen els algoritmes i en verificar les dades que es fan servir per entrenar-los.

Sí als robots, doncs. Però sense donar-los carta blanca.

Bona nit, Kilian. Fins demà.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.