Adeu a les contrasenyes? Microsoft ja ho permet… i diuen que no perdem seguretat

A partir d’ara, si fas servir productes de Microsoft pots renunciar a la contrasenya per identificar-te i fer servir mitjans alternatius. Encara que sembli mentida, aquest sistema pot arribar a ser més segur.

A aquestes hores els usuaris d’iPhone, iPad i altres productes Apple han d’estar entretinguts.

A les 7 del vespre Apple ha activat puntualment la descàrrega d’actualitzacions als sistemes operatius iOS15 i iPadOS15. Aporten moltes millores funcionals, encara que no totes les que es van dir inicialment. Tot i això, els servidors de descàrrega ja deuen estar traient fum. Jo mateix tinc a casa cinc aparells actualizant-se.

Ja ens explicaràs com acaba. Però ara volies donar una alegria als oients que tenen dificultat per recordar les contrasenyes.

Si més no, els usuaris d’aplicacions i serveis de Microsoft com Windows, Office, Outlook, Skype o Teams.

A partir d’ara, es podran identificar amb el seu nom d’usuari però sense haver de posar contrasenya. En el seu lloc, poden fer servir altres sistemes com una clau física de hardware connectada a un port USB, una aplicació mòbil d’identificació de Microsoft, el lector dactilar o facial de l’ordinador o el telèfon o un codi d’un sol ús que rebran per SMS.

Sistemes que ja existien, però es feien servir per reforçar la contrasenya. A partir d’ara pots entrar al teu perfil de Microsoft i dir-los que la desactivin i l’esborrin.

A més, amb la tranquil·litat de que el sistema és reversible: si no us acaba de convèncer, podeu activar una contrasenya i tornar al sistema de sempre.

A la portada has dit una cosa que m’ha sorprès: identificar-se sense contrasenya pot arribar a ser més segur. Com pot ser?

Les contrasenyes es poden arribar a endevinar o robar. En canvi, els altres procediments estan vinculats a la teva presència i al moment en que les fas servir. Sense anar més lluny, si Microsoft no guarda cap contrasenya teva, mai la veuràs inclosa en alguna filtració massiva de dades personals com les que sovint comentem.

Els avantatges no es limiten als serveis de Microsoft, perquè hi ha moltes webs on pots donar-te d’alta i identificar-te amb les teves credencials de Microsoft. Tant de bo altres empreses com Apple i Google segueixin el seu exemple.

De moment, està molt bé poder oblidar-nos definitivament de la contrasenya, ni que sigui només una.

Efectivament, Kilian. Bona nit i fins demà.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.