fbpx

Novetats en les aplicacions de xat més populars: Telegram i WhatsApp

telegram_social_media

Telegram ha anunciat que activarà l’opció de pagar per evitar la publicitat a l’aplicació. I WhatsApp aproximarà més el xat a una xarxa social amb les anomenades “comunitats”, que podran contenir diversos grups.

Tenim novetats en dos dels serveis més populars de xats al mòbil. Comencem per Telegram, que ara voldrà cobrar.

Doncs sí. Fa uns dies explicàvem que Telegram ha començat a vendre anuncis en els canals de difusió amb més de 1.000 subscriptors. Doncs bé, si no t’agrada veure aquests anuncis, aviat podràs evitar-ho, però hauràs de passar per caixa. Pavel Durov, l’amo de Telegram, ha anunciat que d’aquí a uns dies activaran l’opció de pagar per desactivar la publicitat dels canals. Hi haurà dues opcions: una és que el propietari del canal pagui una quota perquè Telegram no hi posi anuncis; i l’altra, que els continuï posant i sigui cada usuari el que pagui una quantitat més petita per no veure’ls.

Encara no se sap de quants cèntims parlem, però queda clar que Durov, per multimilionari que sigui, ja en té prou de pagar de la seva butxaca tota la infraestructura de Telegram, que no ha de ser poca considerant que el servei té més de 550 milions d’usuaris.

Molts, però no tant com els 2.000 milions de WhatsApp, que també prepara novetats.

Aquests sí que no paren d’afegir funcions, i la que és a punt d’arribar aproxima més el xat a una xarxa social, però en privat. Parlem de les anomenades Comunitats. Es tracta d’una ampliació dels actuals Grups, que segons com són la funció més estimada o la més odiada de WhatsApp. D’aquestes futures comunitats també podríem dir-ne Supergrups, i no perquè puguin tenir més o menys membres, sinó perquè una Comunitat podrà contenir diversos grups, cadascun amb els seus membres. Per exemple, penseu en un club esportiu, que seria una comunitat, amb grups per a cadascun dels equips. O bé en una escola amb grups per a cada classe, o cada assignatura. Les funcions encara no són definitives, però sembla que hi hauria almenys dos nivells d’administrador: el de comunitat i el de cadascun dels grups.

Ara que parles dels grups de xat de l’escola, a les de Suècia han tingut enrenou digital.

L’ajuntament de la capital Estocolm s’ha gastat més de 100 milions d’euros en una aplicació pròpia per als alumnes, els mestres i els alumnes de les 177 escoles i 600 llars d’infants de la ciutat, amb mig milió d’usuaris potencials. Suposadament s’hi pot passar llista, notificar absències i publicar les notes. El problema és que funciona fatal, i fins i tot té defectes de seguretat. Tant que un grup de pares informàtics se’n va atipar fa dos anys i en van crear una altra que fa el mateix, però ho fa bé. Aquesta nova plataforma escolar és de codi obert i fa servir les mateixes dades que la oficial, tot i que l’ajuntament es va negar a proporcionar l’accés i portava vuit mesos amenaçant els creadors i denunciant-los a la policia i tot.

Com us podeu imaginar, el motiu és que als responsables municipals els fa molta ràbia haver quedat en evidència. Sembla que finalment ha acceptat el que és inevitable: és molt més pràctic posar les dades a l’abast de la gent perquè en facin ús que montar projectes faraònics que li costen una fortuna al contribuent.

Això passa a Suècia, però també aquí. I tant: davant del dubte, obriu sempre les dades públiques.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.