Apple vendrà recanvis perquè l’usuari pugui reparar l’iPhone

Apple vendrà recanvis perquè puguis reparar-te l’iPhone tu mateix sense haver de portar-lo al servei oficial. Diu que començaran per les peces de recanvi més habituals. Després t’explicaré com anirà. O més aviat t’ho explicarà un secretari que m’acompanya des d’avui.
Els propietaris d’iPhone espatllats podran provar de reparar-los ells mateixos.
Exactament. Apple ha cedit a les reclamacions sobre el dret dels consumidors a reparar els aparells que comprem. Però millor que t’ho expliqui algú que tinc aquí.
A partir de l’any que ve no només publicarà les instruccions de reparació dels iPhone 12 i 13 i dels models més recents de MacBook.
També vendrà fins a 200 peces de recanvi i eines, començant per la pantalla, la bateria i el mòdul de càmera dels telèfons. És una bona notícia, tot i que caldrà veure quants aparells acaben igualment al servei oficial perquè estan pitjor que abans. No oblidem que els mòbils actuals no estan fets precisament per ser reparats amb facilitat. D’aquests n’hi ha molt pocs, gairebé només el Fairphone (ferfon) d’origen holandès.
Bé, ja veurem si hi ha gaires aparells d’Apple reparats amb èxit a casa. Però ara presenta’ns el teu secretari d’avui.
Es diu Catotron, i és el primer sistema de síntesi de la parla basat en intel·ligència artificial que parla català amb la fonètica correcta. L’han creat la cooperativa Col·lectivaT i investigadors de l’UPF i l’UPC amb una subvenció del departament de Cultura, fent servir programari lliure i dades obertes com discursos al Parlament de Catalunya. Catotron és d’accés lliure i obert, de manera que es pot integrar en productes de tercers per fer que parlin en català. Podeu provar-lo vosaltres mateixos a la web catotron.cat.
Estem més a prop de tenir una Alexa o una Siri catalanoparlants?
Sobre el paper, sí, perquè Amazon, Apple o Google podrien fitxar Catotron per posar veu catalana a les seves majordomes digitals, que en el millor dels casos, que és el de Google Assistant, entén el nostre idioma però encara no el parla.
Però dubto que això passi, de manera que sobretot veurem -o més aviat sentirem- Catotron recitant-nos textos que fins ara hem de llegir en pantalla, com són missatges d’electrodomèstics o articles de premsa, com la notícia d’Apple que he escrit i li he fet llegir abans a Catotron.
En el camp de les majordomes digitals, aviat Catotron serà la veu de l’Assistent.cat, un altre experiment de codi obert del mateix equip. Està per veure si també serà la veu d’AIna, l’assistent virtual que prepara la Generalitat, tot i que AIna és projecte d’un altre departament del Govern, el de Polítiques Digitals.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.