fbpx

Millores en els serveis de música en streaming per als consumidors i per als artistes

musica_en_streaming_spotify

Millores en els serveis de música en streaming: n’hi ha per als consumidors i per als artistes. Des d’avui els usuaris de Spotify podem llegir la lletra de la cançó que escoltem. I un altre servei, Tidal, diu que activarà un sistema més just de remuneració dels artistes.

Ara parlarem de música digital, però abans, què et sembla la decisió de Brusel·les sobre fabricar xips a Europa?

Ja fa molts mesos que la Comissió té clar que les indústries europees no poden dependre de les fàbriques asiàtiques i ianquis de xips. Amb la nova norma els estats podran competir entre ells per atreure alguna de les grans inversions en plantes de semiconductors que s’estan preparant. També et dic que si al final es construeixen totes les fàbriques previstes al món, al final sobrarà capacitat per tot arreu. Que per altra banda és el que ha passat diverses vegades en la història dels xips. El que el fa més gràcia de tot plegat és que les empreses de xips avançats, fins i tot les de Taiwan i Corea, depenen per fer-los de la maquinària d’una empresa europea, l’holandesa ASML, que cobra 150 milions de dòlars per cada equip.

Tota una paradoxa. Anem ara a la música en streaming. Spotify ha activat les lletres de les cançons en les seves aplicacions.

És una funció que els usuaris de Spotify reclamaven molt, sobretot des que serveis rivals com Apple Music i Amazon Music ho tenen. A partir d’ara, si actualitzeu l’aplicació de Spotify al telèfon, l’ordinador o el televisor, veureu que us apareix una finestra per on va passant la lletra de la cançó, que podeu ampliar a pantalla completa si voleu cantar a l’estil karaoke.

De fet, la novetat estava cantada: Spotify ja tenia vinculades les músiques i les lletres fins al punt que escrivint un vers al cercador de l’aplicació et surt de quina cançó és. Ara t’ensenya tota la lletra mentre sona, probablement després d’una negociació amb els titulars de drets d’autor. Que no deu haver sigut senzilla, perquè la propietat intel·lectual de les lletres és un afer molt embolicat.

Podem comentar-ho un altre dia, perquè ara hem d’anar a una nova modalitat del servei Tidal, que serà bona per als artistes menys populars.

Sí. Tidal ha anunciat avui dues modalitats de subscripció HiFi: una amb qualitat de CD que costa 10 euros al mes i una altra d’alta resolució i formats avançats com Dolby Atmos o Sony 360 Audio que en costa 20. El més important d’aquesta segona opció és que remunerarà millor els artistes. Per una banda, una part de la quota de cada usuari anirà directament a l’artista que hagi escoltat més. I per l’altra, els drets d’autor no es comptabilizaran de manera agregada com fins ara, que sumen els royalties de totes les reproduccions i la majoria se’ls emporten les grans estrelles. Amb Tidal HiFi Plus, si no escoltes la Beyoncé o en C Tangana però sí les Roba Estesa o els Pets que, Tidal els assignarà a ells les teves audicions.

És un sistema molt més just que el servei francès Deezer ja havia proposat fa temps, però Tidal se’ls ha avançat en aplicar-lo a tot el món. La paradoxa és que Tidal havia sigut propietat de grans estrelles de la música, com Jay Z, Coldplay o Rihanna, però ha calgut que el comprés l’empresa de pagaments Square de Jack Dorsey, el fundador de Twitter, perquè comenci a tractar de manera més justa els artistes menys populars.

Ser una superestrella no vol dir ser solidari amb els companys de professió.

 

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.