fbpx

Els clients d’Amazon al Regne Unit no podran pagar amb la targeta Visa

amazon_visa_UK

Per un conflicte de comissions, que Amazon troba excessives. Podriem dir que la botiga digital més gran del món es comporta al 2021 com la merceria de la cantonada de fa 10 anys. Avui explicarem com aquests dos gegants han arribat fins aquest punt. I com que he hagut de mirar dades, farem una ullada al negoci dels pagaments aquí a l’estat.

Els clients d’Amazon al Regne Unit no podran fer servir la targeta Visa per pagar les compres.

És la tercera batalla d’una guerra que la principal empresa mundial de comerç electrònic i la xarxa de pagaments més gran del món mantenen des de fa tres mesos. Al setembre, Amazon Singapur va començar a cobrar un suplement en totes les compres fetes amb targeta Visa dient que és per compensar el cost de les operacions. Poques setmanes després va fer el mateix a Austràlia. Aquesta setmana Amazon ha amenaçat que a partir de l’any que ve no admetrà pagaments amb Visa a la seva botiga britànica, i a la dels EUA està promocionant mitjans alternatius com Venmo i Affirm.

Com pots suposar, el motiu és que Visa no vol rebaixar la comissió que li cobra a Amazon per cada venda. Em recorda quan fa anys la senyora de la botiga de sota de casa arrufava el nas si volíem pagar amb targeta, sobretot imports petits. Ja fa temps que no és així, perquè la majoria dels comerços paguen al banc una tarifa plana pel datàfon, i de fet poden arribar a pagar suplement si no fan prou vendes amb targeta. Jo creia que la reticència dels comerços a les targetes ja estava més que superada, però es veu que no a tot arreu.

Perquè els pagaments amb targeta són un gran negoci en ells mateixos. Deies que t’has mirat les xifres.

Un negoci enorme, sí. Només als EUA, els comerços van pagar l’any passat gairebé 100.000 milions d’euros en comissions a les empreses de processament de pagaments, amb Visa i MasterCard al capdavant.

Aquí el volum de negoci no és tan espectacular, però també és molt substanciós. Amb les dades del Banco de España, i només al segon trimestre d’aquest any, les comissions per operacions amb targetes de crèdit i dèbit, entre particulars i d’empresa, van sumar gairebé 170 milions d’euros. Fent una regla de tres ràpida, parlem d’un negoci de més de 600 milions d’euros anuals.

Insisteixo: això només en comissions, que es reparteixen entre els bancs i les xarxes com Visa i Mastercard. Les grans xifres són encara més impressionants: entre abril i juny, a l’estat es van fer 1.500 milions d’operacions amb targeta, per un valor total de més de 48.000 milions d’euros. I fixant-nos només en les compres dels particulars, el 29% van ser a grans empreses de distribució, el 8% en supermercats, el 20% en altres botigues, l’11% en restaurants i el 9% en benzineres.

Una radiografia del nostre consum, si més no del que paguem amb plàstic.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.