fbpx

Viure sense el calamar

También puedes leer este artículo en: Español

El suposat compromís del govern de Madrid d’incloure les llengües cooficials en les obligacions de produir contingut local que imposarà a les grans plataformes digitals podria ensopegar amb un entrebanc molt oportú: el recurs de les esmentades plataformes a la justícia europea per no haver de doblar o subtitular en català, basc ni gallec. Netflix, la líder del mercat, no ha confirmat ni ha desmentit ara com ara les seves intencions, però en aquest moment d’intens assetjament del català és lògic que el rumor hagi aixecat suspicàcies.

N’esteu segurs que no podeu viure una temporada sense jocs de calamars?

Algunes veus diuen que si el recurs s’acabés presentant no tindria recorregut, basant-se en el fet que el Tribunal General de la UE va donar la raó a Alemanya quan Netflix ho va provar amb l’alemany, i també que l’empresa ja ni ha provat d’oposar-se a les quotes de francès que li imposa Emmanuel Macron. La diferència, esclar, és que l’alemany i el francès tenen sengles estats a favor i el català no.

Ara bé, no tot ha de quedar en mans dels estats i la justícia. Si els catalanoparlants volem, tenim a l’abast una eina molt poderosa per exigir a les empreses audiovisuals que respectin la nostra llengua: tocar-los la butxaca. Si tots els abonats a Netflix que asseguren estar amoïnats pel català se’n donen de baixa, la plataforma observaria una caiguda mínima del 8% de la facturació a Espanya (comptant que ho fes la meitat del 16% de la població estatal que representem els catalans), i estic segur que aquest descens d’ingressos faria més efecte que qualsevol campanya de queixa, especialment si anés acompanyat d’un increment d’altes en serveis més respectuosos amb el català com FilminCAT. Suposo que aquesta acció de consum estratègic que proposo té tant de futur com suggerir-vos -per motius diferents- que deixeu WhatsApp i passeu a Signal. ¿Però n’esteu segurs que no podeu viure una temporada sense jocs de calamars, cases de paper i altre material perfectament prescindible de la xurreria Netflix?

Publicat al diari Ara

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.