fbpx

Les 10 tecnoandròmines del 2021

El 'router' Eero Pro 6LAURIE FRANKEL / AMAZON

También puedes leer este artículo en: Español

1. Televisors més grans

Al començament de la crisi sanitària, els fabricants d’electrònica patien per les vendes d’aparells, però aviat van comprovar que els consumidors destinaven a renovar l’equipament de les llars bona part dels diners que no es gastarien a fora. Una de les estrelles han sigut els televisors de gran format, que han fet habituals les 55, 65 i fins a 75 polzades. El meu preferit és el model QN900A de Samsung, no tant per especificacions tècniques com el reescalat d’imatge fins a resolució 8 K, l’ús com a monitor d’ofimàtica o la modalitat de videojocs, com per la separació entre la pantalla i l’electrònica, units per un discret cable òptic, pel comandament a distància universal amb càrrega solar i perquè es pot penjar a la paret com un quadre.

2. Informàtica portàtil

L’altre gran àmbit de reforç tecnològic domèstic per poder estudiar, treballar o entretenir-se a casa, amb preferència per la flexibilitat que ofereixen les tauletes i els ordinadors portàtils. Entre aquests, el MacBook Air d’Apple marca la diferència gràcies al processador M1 propi de la marca, que no només supera en rendiment brut qualsevol portàtil lleuger amb Windows, sinó que també ofereix una autonomia de bateria mai vista. Recomanable fins i tot per als que, com és el meu cas, no tenim l’iPhone com a telèfon d’ús habitual.

3. ‘Smartphones’ desplegables

Després d’anys en què la innovació en telefonia es limitava a les aplicacions per a mòbils cada vegada més calcats els uns dels altres, per fi han sorgit alguns models que plegats són de mida raonable, però es poden obrir per disposar de pantalles amb la mida d’una petita tauleta. Al capdavant de la tendència hi ha els Galaxy Z de Samsung, que ja van per la tercera generació, però tant Oppo com Huawei han presentat a la Xina nous models desplegables. Naturalment, tots són compatibles amb les xarxes 5G, de manera que quan us arribi la cobertura podreu aprofitar-ne els avantatges en matèria de velocitat, capacitat i latència.

4. Webcam

Les contínues videotrucades de feina han deixat en evidència la baixa qualitat de les càmeres incorporades en la majoria dels ordinadors. Per això, les webcams externes es van arribar a convertir en l’equivalent tecnològic del paper higiènic en termes d’escassetat a les botigues. Marques especialitzades com Logitech ofereixen models força competents. Però no oblideu que ja teniu a la butxaca una càmera infinitament millor que la del PC: la del mòbil. Amb una aplicació com Camo Studio podeu connectar el telèfon per cable a l’ordinador i els interlocutors us veuran a Zoom, Meet, Skype o Teams amb més llum, definició i un desenfocament del fons molt més natural que el de qualsevol webcam.

5. Auriculars sense fils amb reducció de soroll

L’altra plaga de les videoconferències és el so, perquè hi ha qui insisteix en participar amb el micròfon i l’altaveu de l’ordinador. Uns auriculars amb micròfon fan l’experiència molt més agradable, però no cal recórrer als de diadema a l’estil dels pilots d’aviació que també són els preferits dels videojugadors. N’hi ha prou amb uns de botó, més discrets i que si són de prou qualitat també permeten sentir música raonablement bé. Per qualitat de so, entre els que he provat m’inclino pels Technics AZ60 i els Sony WF-1000XM4, aquests últims molt més flexibles en la configuració de la reducció de soroll ambient.

6. ‘Router’ wifi avançat

Amb més dispositius connectats a casa consumint serveis que reclamen més amplada de banda, una bona connectivitat a totes les habitacions es fa imprescindible. Convé complementar o substituir el router wifi de l’operadora amb una xarxa de diversos punts d’accés. Si no esteu prou segurs de la vostra instal·lació elèctrica per adoptar adaptadors PLC, el més recomanable és una xarxa en malla (mesh), idealment compatible amb wifi 6 per tenir més rendiment i de triple banda (dues per als dispositius connectats i una més per a la negociació entre les diverses antenes). Hi ha bones opcions d’Eero i Huawei, entre altres marques, però m’agradaria provar el kit de Devolo que combina una malla wifi amb una xarxa PLC.

7.i 8. Inversor fotovoltaic i carregador de cotxe elèctric

El preu de l’electricitat ha fet que es dispari la instal·lació de plaques solars, i la progressiva electrificació del parc automobilístic requereix endolls per carregar bateries de manera eficient. Agrupo en un mateix epígraf l’inversor que regula la relació entre les plaques de la teulada i la xarxa elèctrica general i el carregador que optimitza l’operació perquè tots dos són dispositius relativament simples elèctricament, però ara se’ls afegeixen capes d’intel·ligència electrònica que permeten, per exemple, gestionar-los des del mòbil. Curiosament, en el mercat d’inversors està molt present Huawei, i al de carregadors hi trobem la firma Wallbox, un dels pocs èxits industrials catalans recents.

9. Dispositius de salut

El maleït bitxo ha fet que tots estiguem molt més pendents de les nostres constants vitals, i per això en els rellotges intel·ligents i les polseres d’exercici ja importen molt més el sensor de ritme cardíac, l’oxímetre i el mesurament del temps de son que les notificacions de missatgeria. Cada marca acompanya el braçalet amb una aplicació pròpia per recopilar les dades, i al final resulta més pràctic comprar els altres dispositius de la mateixa marca; per això jo, que porto un rellotge Withings ScanWatch, he acabat optant pel seu tensiòmetre de braç, posant-me el seu sensor a sota del matalàs, i sospito que per Reis caurà el seu termòmetre infraroig. Ara només em cal una mútua on els metges revisin proactivament les dades que vaig acumulant.

10. Rastrejador d’objectes

Un cop assumit el rastre que anem deixant amb l’ús d’aplicacions i serveis digitals, cal reconèixer que els dispositius de localització són molt útils per trobar els objectes que hem perdut o ens han robat. Els Smart Tag de Samsung i els Air Tag d’Apple fan servir l’immens parc de telèfons de les seves marques que hi ha en funcionament al món com a xarxes de localització col·laborativa. I per als que no volen dependre de ningú per trobar allò que busquen, hi ha localitzadors amb connectivitat integrada com el Vodafone Curve i l’Invoxia GPS Tracker.

Publicat al diari Ara

ara_20211225_andromines

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.