fbpx

Des d’avui hi ha un metavers català

CatVers_Metavers

Es diu CatVers i el promouen el Centre Blockchain de Catalunya i la Conselleria de Polítiques Digitals, que hi posa 400.000 euros. S’ha presentat amb una roda de premsa virtual en una sala que tenia l’escenari al Barri Vell de Girona, un finestral que donava a la costa i una claraboia a Montserrat.

Ens deies a la portada que Pep Guardiola entrenarà jugadors al metavers.

El Manchester City i Sony preparen una versió virtual de l’Etihad Stadium, que suposadament haurà de permetre que els aficionats del club a tot el món assisteixin des de casa a partits del seu equip. No tinc clar si això vol dir que serà un estadi amb capacitat il·limitada o faran diverses rèpliques del de debò. En tot cas, és una modalitat més per captar seguidors més enllà de la ciutat d’origen i mantenir el seu interès i el seu consum mentre no hi ha partit. Segur que veurem més experiències d’aquestes al metavers, que és el que es porta ara.

Què és això del metavers?

Recordes el Second Life de fa 15 anys, on els usuaris teníem el nostre doble virtual? Doncs el metavers és allò mateix, però com que ara les connexions a internet més ràpides i els dispositius són més potents, potser no te’n fartes després de la primera sessió i hi tornes més vegades per visitar una exposició, assistir a un espectacle, teletreballar, anar a classe o comprar productes i serveis virtuals. La clau de la nova febre dels metaversos és aquesta: que estaran plens d’anuncis personalitzats i tindran una capa de transaccions que permeti consumir, generalment basada en criptomonedes i blockchain.

Des d’avui hi ha un metavers català.

Es diu CatVers i el promouen el Centre Blockchain de Catalunya i la Conselleria de Polítiques Digitals, que hi posa 400.000 euros. S’ha presentat amb una roda de premsa virtual en una sala que tenia l’escenari al Barri Vell de Girona, un finestral que donava a la costa i una claraboia a Montserrat.
L’objectiu és que al llarg d’aquest any, organismes i entitats i universitats del país puguin obrir sales pròpies al CatVers per fer-hi activitats virtuals: ja s’hi han apuntat la Cambra de Comerç de Barcelona i els ajuntaments de Girona i Vic. Més endavant també s’ha previst oferir als creadors eines per construir universos propis, vinculats amb el CatVers. Si voleu apuntar-vos podeu anar a la web catvers.land.

Aquest futur CatVers serà en català?

Home, si el promou el govern català és d’esperar que s’hi apuntin participants d’aquí i facin les activitats en català. Però ja sabem que els universos paral·lels evolucionen segons l’ús que se’n fa. Per exemple, segur que a les rodes de premsa de polítics i esportistes hi haurà algun periodista que els demani repetir les declaracions en espanyol.

Quin futur li veus al CatVers i als metaversos en general?

No voldria semblar massa escèptic. De fet el concepte de metavers també acull tecnologies molt útils per a usos professionals, com la realitat augmentada per a operaris remots o telediagnòstic. Però trobo que per a aplicacions de consum encara està molt verd, perquè haver de portar posat molta estona un visor de realitat virtual acaba sent incòmode i antinatural per les persones amb qui estàs físicament. Però també és veritat que a la fira CES de Las Vegas s’han presentat ulleres connectades menys aparatoses i roba hàptica que et fa tenir sensacions físiques com el fred, el calor o el formigueig que està notant el teu avatar al món virtual.

Sigui com sigui, en Quirze Salomó, president del Centre Blockchain de Catalunya, deia avui que d’aqui a tres anys l’ús del metavers serà habitual i d’aquí a cinc, universal. T’ho creus?

Només et dic que els pronòstics a cinc anys vista són molt fàcils de fer, perquè si t’equivoques ara ningú vindrà l’any 2027 a retreure-t’ho. D’això en saben molt les consultores de negoci.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.