fbpx

Apple posa ordre entre els espavilats que volen aprofitar la fal·lera pel Wordle

wordle_cat
Després d’unes setmanes de glòria del Paraulògic, una adaptació de l’Spelling Bee de The New York Times, ara s’ha posat de moda el Wordle, en què disposes de sis oportunitats per encertar una paraula de cinc lletres. Apple acaba de retirar de la botiga App Store totes les aplicacions per jugar a aquest joc de paraules, perquè uns quants espavilats volien fer negoci copiant l’aplicació web original.

Apple posa ordre entre els espavilats que volen aprofitar la fal·lera pel Wordle.

Després d’unes setmanes de glòria del nostre Paraulògic, una adaptació del Spelling Bee del New York Times, ara s’ha posat de moda el Wordle, on disposes de sis oportunitats per encertar una paraula de cinc lletres. Tant el Paraulògic com el Wordle originals tenen una característica que m’agrada molt: són aplicacions web que fas servir amb el navegador, sense haver de descarregar ni instal·lar res al telèfon.

Però precisament això ha fet possible que diversos espavilats hagin provat de fer-hi el negoci que els seus creadors han deixat passar. Aquesta gent han agafat el Wordle original, l’han empaquetat en forma d’aplicacions i les han publicat als catàlegs d’Apple per als iPhone i de Google per als Android, en uns casos fent-les d’accés gratuït però farcint-les d’anuncis i codis de rastreig, i en d’altres cobrant directament per la descàrrega. Això ja havia passat amb altres jocs, com el 2048 o el Flappy Bird.

La diferència és que aquesta vegada Apple ha intervingut: ja ha retirat de l’App Store tots aquests clons irregulars del Wordle original. Ho fa acollint-se a una clàusula del reglament de la botiga que, tot i ser més aviat ambigua, demana als creadors d’aplicacions que s’esforcin a ser originals i no es limitin a copiar aplicacions d’altres. En canvi, Google encara no ha fet el mateix: fa una estona he mirat i a la Play Store hi ha diverses aplicacions per Android que s’aprofiten de l’èxit del Wordle.

Google sempre ha sigut més permissiva que Apple. Una Apple que veu com les telecos qüestionen la seva aposta per la privadesa.

Sí. Amb les versions més recents dels seus sistemes operatius, els clients de pagament del servei al núvol iCloud poden activar la funció de Relè Privat que serveix per emmascarar les dades de navegació de l’usuari fent passar el trànsit per al menys dos servidors intermediaris. D’aquesta manera Apple no pot saber quines pàgines visites, però tampoc ho pot saber la teva operadora de telefonia. I a més d’una no els ha agradat gens el sistema i volen sabotejar-lo. Vodafone, Telefónica i Deutsche Telekom han demanat a les autoritats europees que obliguin Apple a desactivar la funció de Relé Privat. Al·leguen que l’anonimat que proporciona no els permet complir els requisits d’identificació de l’activitat digital de l’usuari si un jutge ho demana. Tot i que hi ha malpensats que diuen que ho fan perquè el Relè Privat fa que elles venguin menys serveis complementaris de protecció de dades. Sigui com sigui, altres companyies ja han tirat pel dret: alguns clients de Britsh Telecom diuen que els ha sortit un missatge avisant-los que han de desactivar el Relé Privat d’Apple si volen continuar navegant amb la seva tarifa.

D’una manera o altra, sigui Apple o la teva companyia, sempre hi ha algú que determina què podem fer i què no amb els nostres aparells.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.