fbpx

Un ciberatac de ransomware que no ha segrestat només dades

ciberseguretat_ciberatacs_ransomware

Un ciberatac de ransomware que no ha segrestat només dades. També més d’un miler d’individus que ja estaven tancats físicament. Gairebé podem dir-ne meta-segrest, perquè en deixar de funcionar els ordinadors d’una presó de l’estat de Nou Mèxic van deixar de funcionar les càmeres de videovigilància del recinte i l’obertura automàtica de les cel·les, amb els presos tancats a dins.

La vigília de Reis, l’administració del comtat de Bernalillo, a l’estat nord-americà de Nou Mèxic, va patir un episodi de ransomware, aquesta mena de ciberatacs cada vegada més habituals que xifren el contingut dels ordinadors i exigeixen a la víctima el pagament d’un rescat a canvi de la clau per recuperar la informació. En aquest cas es van veure afectades les bases de dades, els servidors i les connexions a internet del comtat, que inclou la ciutat d’Albuquerque, la més poblada de l’estat.

Una de les dependències oficials afectades pel ciberatac va ser la presó metropolitana de Bernalillo, que acull cap a 1.200 interns en cinc mòduls. Per culpa del cibersegrest de dades, no només va deixar de funcionar el sistema de programació de visites als interns per part dels parents i els advocats, sinó que sense internet els presos que havien d’intervenir per videoconferència en judicis van haver de fer-ho trucant amb el telèfon de monedes, que a més té limitat el temps de trucades.

Potser el més problemàtic per al personal de la presó és que la caiguda del sistema també va desactivar les càmeres de videovigilància i el mecanisme per obrir a distància les portes de les cel·les. Només els va quedar la solució de tota la vida, la d’obrir i tancar fent servir les claus. Però penso que encara sort que el ciberatac va passar amb les cel·les tancades. Si haguessin quedat obertes, el problema podria haver sigut encara més greu.

No saps pas per on van patir el ciberatac?

No, però pot ser per qualsevol forat, perquè els ciberdelinqüents se les empesquen totes. Sense anar gaire lluny de Nou Mèxic: a diverses ciutats de Texas, l’estat del costat, han trobat parquímetres amb enganxines de codis QR falsos que porten a pàgines web que simulen cobrar el preu de l’aparcament però en realitat ingressen el pagament al compte dels estafadors.
I una altra modalitat de ciberatac, aquest per via postal: si rebeu per correu un clauer USB de memòria que no esperàveu, no l’endolleu a l’ordinador encara que porti el logotip d’una empresa coneguda com Amazon. És un regal, però enverinat: probablement conté programari maliciós que us infectarà l’equip amb ransomware i tindreun un bon problema.


Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.