Suspenen vols als EUA per por de les interferències de la telefonia 5G

Companyies aèries de tot el món estan suspenent vols als EUA per la por a les interferències de la telefonia 5G. Segons les autoritats nord-americanes d’aviació, les antenes de 5G instal·lades a prop dels aeroports poden interferir amb alguns models de radioaltímetre que els pilots fan servir per aterrar en condicions de poca visibilitat. Però el cas és que en cap altre lloc del món es pateix per aquest suposat problema.
Aerolínies com Emirates, Air India i Japan Airlines han començat a suspendre alguns vols a aeroports dels EUA perquè no volen exposar-se a interferències de les antenes de mòbil 5G amb un dels instruments de vol dels seus avions.
En particular, el model Boeing 777, tot i que n’hi ha d’altres suposadament afectats. L’instrument és el radioaltímetre que els pilots han de fer servir per les aproximacions a pista quan hi ha poca visibilitat, i que treballa en una banda de freqüències veïna de la que les operadores AT&T i Verizon havien de començar a fer servir des d’ahir per oferir servei de 5G. L’associació de companyies aèries assegura que si aquestes antenes de 5G es posen en marxa, les conseqüències poden ser catastròfiques, i reclamen al govern que no hi hagi cap d’aquestes antenes en diversos quilòmetres a la rodona dels aeroports.
En canvi, les dues telefòniques diuen que hi ha prou separació de freqüències entre un servei i un altre, que ja porten mesos endarrerint l’activació del servei i que on s’és vist que després de gastar-se una fortuna llogant al govern aquesta banda de freqüències no puguin fer-la servir per donar 5G als aeroports, no només als telèfons mòbils dels passatgers, sinó també a les aplicacions industrials i de gestió que són precisament les que fan interessant la 5G.
Mentrestant, les companyies aèries es curen en salut, i estan modificant la seva programació de vols per assignar a les rutes cap a gairebé 50 aeroports dels EUA models d’avió que no estiguin afectats pel suposat problema.
I dius ‘suposat’ perquè no passa enlloc més del món.
I de fet, ni tan sols passa als EUA, perquè ni l’autoritat d’aviació ni els fabricants d’avions han registrat fins ara cap cas d’interferència. Però a sobre, els mateixos models d’avió estan aterrant amb tota normalitat en aeroports d’Europa, la Xina, Corea del Sud i el Japó on hi ha cobertura 5G amb les mateixes freqüències. Sense anar més lluny, la 5G que tenim fins ara aquí fa servir la mateixa banda, la dels 3.500 MHz. I en alguns països, com el Japó, la franja de separació entre les emissions de les antenes 5G i la banda de funcionament dels radioaltímetres és més estreta que als EUA.
Té solució?
N’hi ha diverses. Es cita l’exemple de Frància, on les antenes prop dels aeroports s’inclinen per tal que apuntin cap avall i emeten amb menys de la meitat de potència, de manera que els avions disposen de més marge abans de detectar el senyal. Les companyies aèries volen que les telefòniques paguin les modificacions dels radioaltímetres potencialment afectats, però aquestes diuen que els demostrin que hi ha algun problema, que ja van esquitxat 80.000 milions de dòlars amb subhasta d’espectre i que les autoritats s’ho haurien d’haver mirat abans.
I és que en el fons de tot plegat hi ha un conflicte que fa dos anys que s’arrossega entre dos organismes federals: la Comissió de Comunicacions, amb competència sobre la telefonia, i la Administració d’Aviació, a qui les telecos acusen de poca agilitat en la gestió del problema.
Mentrestant, ara que els viatges internacionals començaven a recuperar-se, a més d’un passatger se li haurà ficat la por al cos, sembla que sense cap fonament.
A partir d’ara, quan parlem del ‘mode avió’ dels mòbils haurem d’aclarir de què parlem exactament.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.