Un ciberatac ha afectat sobretot els youtubers que emeten des d’Andorra

Alguns d’aquests individus tan populars a la xarxa que es van expatriar al país dels Pirineus per respirar millor i tenir un règim fiscal més favorable, com Auronplay, Rubius i TheGrefg, participaven divendres al vespre a Twitch en un torneig vinculat a la sèrie de Netflix “El joc del calamar” dins del videojoc Minecraft, i de cop i volta es van trobar que la connexió se’ls tallava i havien de deixar d’emetre, i per tant abandonar la partida.
Un dia més parlem de ciberatacs. Aquesta vegada d’un que ha afectat sobretot els youtubers que emeten des d’Andorra.
El motiu és que les seves adreces IP van ser l’objectiu d’un ciberatac de denegació de servei, la modalitat que hem comentat altres vegades i que consisteix a saturar el servidor de peticions fins que és incapaç de respondre.
L’empresa que els proporciona connexió a tots ells, l’operadora pública Andorra Telecom, diu que va ser l’atac més intens que ha patit el país fins ara. El volum d’un terabyte per segon va multiplicar gairebé per 30 els 35 gigabytes per segon que circulen habitualment pel país. L’atac es va repetir dissabte i diumenge, i fins i tot aquest matí de dilluns n’han rebut un que ha durat mitja hora, tot i que de menys intensitat potser perquè a aquella hora els youtubers no hi eren.
Potser el pitjor de tot és que les conseqüències no les han patit només els youtubers, sinó també altres empreses i particulars andorrans. El país no s’ha quedat incomunicat com s’ha dit, però sí que alguns abonats han vist com la seva velocitat de connexió baixava o es quedaven sense. El motiu és que els ciberdelinqüents han anat ampliant aleatòriament l’abast de l’atac a d’altres clients de l’operadora, o fins i tot a la seva infraestructura, com els servidors de correu i DNS.
Seria possible tombar totes les connexions d’Andorra?
Més senzill que les d’un país més gran, especialment perquè la connexió d’Andorra a Internet és una mica peculiar. Els 78.000 habitants només poden contractar una companyia: Andorra Telecom, que és un monopoli públic que gestiona unes 39.000 línies de fibra òptica i unes 80.000 de telèfon mòbil, i 45.000 més en itinerància en condicions turístiques normals. Així que si algú hi fica la banya com ha passat aquesta vegada, sembla més senzill encertar les víctimes. Val a dir que els proveïdors de xarxa troncal d’Andorra Telecom han anat ajustant els filtres per blocar les peticions malicioses sense aturar les legítimes. Però això és un procés continuat.
Qui hi ha al darrere de l’atac?
Ara com ara no se sap, ningú l’ha reivindicat. L’allau de peticions venia de 50 països diferents, amb un pes important de Corea i Rússia, però aquesta xarxa de bots la pot haver contractat qualsevol per un preu relativament assequible. Naturalment, els beneficiaris poden ser altres jugadors de la partida: aquest torneig està tenint una audiència mitjana de 860.000 espectadors, amb pics de 1.200.000 que ja acumulen 12 milions d’hores de visionat. Per això hi pot haver en joc un premi de 100.000 dòlars, i deixant fora de joc els participants d’Andorra, la resta tenen més opcions de guanyar. Però només és una especulació.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.