El cantó suís de Valais retira la subvenció als cotxes híbrids endollables

El cantó suís de Valais retira la subvenció als cotxes híbrids endollables. Ho fan perquè la reducció de consum de benzina i d’emissions acaba sent mínima. Parlem sovint d’electrificació com una sola cosa, però el món de l’automoció és més complex i per això els he demanat als experts del centre tecnològic Eurecat que ens dibuixin les cinc megatendències d’aquesta indústria tan important al nostre país. Després t’explico quines són.
Deies a la portada que comprar un cotxe híbrid endollable deixarà d’estar subvencionat a Suïssa perquè han vist que no redueixen les emissions.
El cantó suís de Valais ha decidit que el sistema híbrid endollable només es fa servir d’excusa per aconseguir els 2.500 euros de subvenció a la compra, però després la majoria dels cotxes funcionen només amb benzina i no s’acosten a un endoll ni per casualitat.
És un dels primers ajustaments que anirem veient en la cursa cap a l’electrificació dels cotxes, que de tota manera és una de les cinc megatendències de l’automoció que apunta Eurecat, que preveu que l’any 2030, el 40% dels cotxes nous que es fabriquin seran elèctrics purs o híbrids. Al centre tecnològic indiquen que aquesta tendència porta associats reptes que cal solucionar, com la infraestructura de recàrrega, la falta de primeres matèries per a fabricar bateries a gran escala o el preu dels cotxes, més cars que els de combustió.
L’electrificació és una tendència molt clara, però deies que n’hi ha quatre més.
Sí. Segons Eurecat, es passarà del model de tenir un cotxe en propietat al de pagar per fer-ne servir un, canvi que té sentit amb ciutats congestionades, contaminades i on costa aparcar.
La tercera megatendència en automoció és la connectivitat a tres nivells. El més evident és connectar els ocupants del vehicle amb el món exterior, però també anem cap a la connexió entre vehicles perquè uns avisin els altres de possibles incidències a la via; i un últim nivell és la connexió del cotxe amb les infraestructures com són senyals de trànsit i semàfors.
Dues tendències més: desaparició del conductor i un pes més gran del software.
La tecnologia per a fer cotxes totalment autònoms ja existeix i els grans fabricants ja l’estan provant en condicions reals, com expliquem aquí de tant en tant. Dels cinc nivells d’autonomia que la indústria contempla, Eurecat diu que la majoria dels cotxes nous que es venen ara ja tenen funcions de nivell 1 o 2, i preveu que d’aquí a 10 anys s’assolirà l’autonomia de nivell 5, sense pedals ni volant.
En quant al software, l’actualització continuada i la personalització de les funcions del cotxe està començant a trencar el cicle habitual dels fabricants, que treuen un model nou cada sis anys. Si el cotxe es pot actualitzar quan ja està en ús, a la versió inicial se li poden anar afegint funcions avançades. Una mica com passa amb els telèfons mòbils, vaja.
El que s’haurà de veure és com afecten aquestes cinc tendències a cadascun dels implicats, que no són només les marques de cotxes, sinó també els seus proveïdors de components i els concessionaris.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.