fbpx

Jocs d’hivern sense cuiners ni cambrers | Huawei insisteix amb els mòbils | Aparells que funcionen amb l’energia de les ones

Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Els Jocs Olímpics d’hivern portaran menys feina. Ara que es debat sobre la conveniència d’organitzar uns Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu català/aragonès, i sobre qui es penjarà l’eventual medalla, és possible que un dels arguments a favor siguin els llocs de feina que l’esdeveniment generarà localment, ni que sigui durant les setmanes de competició. En aquest cas, recomano moderar les expectatives: als restaurants per a atletes i premsa de la vila olímpica dels Jocs d’hivern que són a punt de començar a la Xina no hi ha cuiners ni cambrers humans. Tots els plats, siguin hamburgueses, woks o còctels, són preparats i emplatats per robots i, en alguns casos, servits directament a cada taula per unes plataformes transportadores penjades del sostre. En aquest vídeo de Reuters es veu funcionar tot el dispositiu.

  • Aparells que funcionen amb l’energia de l’aire. La marca xinesa Oppo, del grup BBK que també inclou Vivo, OnePlus i Realme, aspira a que els dispositius electrònics no s’hagin d’endollar ni carregar per funcionar, sinó que captin l’energia directament de les ones electromagnètiques de ràdio, bluetooth o wifi que hi hagi a l’ambient. La tecnologia, que Oppo denomina Zero Power, farà segur les delícies dels al·lèrgics a les radiacions. No sembla que a curt termini hagi de permetre prescindir de les bateries i els endolls en els telèfons o els ordinadors, però pot tenir sentit en dispsitius connectats de molt baix consum i accés difícil, com els sensors de la internet de les coses (IoT).

  • El pròsper negoci de Microsoft. L’empresa pilotada per Satya Nadella no tindrà cap problema per pagar la compra d’Activision Blizzard si les autoritats antimonopoli li permeten: a l’últim trimestre de l’any va facturar 51.700 milions de dòlars, un 20% més que al mateix periode de l’any anterior. La principal font de creixement són els serveis al núvol Azure, precisament la divisió d’on procedeix Nadella. Entre les xifres publicades destaca que el servei Teams de videoconferència ja supera els 270 milions d’usuaris actius mensuals. A títol personal he de dir que gairebé em convoquen a més sessions per Teams (i per Cisco Webex) que per Zoom.

  • Huawei insisteix amb els mòbils. La marca xinesa treu a la venda aquí els P50, els telèfons emblemàtics que porta mesos venent al seu mercat d’origen. Tant en la promoció del P50 Pro com en la del P50 Pocket destaca les impressionants funcions fotogràfiques, passant per sobre del fet que, tot i ser dispositius de gamma alta, només tenen connectivitat 4G (no fan servir xips propis HiSilicon sinó l’Snapdragon 888 de Qualcomm) i que surten amb la versió 10 del sistema operatiu Android (a la Xina porten Harmony OS) sense els serveis de Google. Potser el més sorprenent és que Huawei pretengui vendre el desplegable P50 Pocket per 1.600 € quan el Galaxy Z Flip 3 de Samsung (menys luxós i amb menys memòria, però amb 5G) costa 1.000 €.

  • Els cotxes automàtics acceleren. Aliança entre les firmes alemanyes Cariad, filial de software del grup Volkswagen, i Bosch, un dels principals proveïdors mundials de components d’automoció. Dedicaran 1.000 enginyers a desenvolupar funcions de conducció assistida de Nivell 2 en entorns urbans i rurals, i de Nivell 3 en autovies. Es preveu incorporar els primers resultats als cotxes de les marques del grup VW (que inclou Seat) durant l’any 2023.

    • Herbert Diess, el cap del grup VW, ja va anunciar fa uns mesos que contemplava aliances en matèria de software.

Off-topic

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.