fbpx

Zuckerberg ensopega | Ball de fusions entre telecos espanyoles | Semàfors controlats per IA

Recull d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Facebook va de baixa. La xarxa social de Zuckerberg ha perdut usuaris per primera vegada en la història: va tancar 2021 amb 1.929 milions d’usuaris diaris únics, un milió menys que el trimestre anterior. Sumant-hi els usuaris d’Instagram i WhatsApp, l’audiència total del grup Meta és de 2.820 milions, uns quants més que al trimestre anterior. Però els anys de creixement continuat ja no tornaran: cada vegada queden menys humans per connectar i els més joves prefereixen TikTok (que en altres temps Zuckerberg hauria comprat, però ara no li permetrien). Tot i això, Meta va facturar al quart trimestre 33.700 milions, un 20% d’increment interanual, però el benefici va baixar un 8%, la primera caiguda des de 2019. En part, pels 3.300 milions que ha perdut la divisió de realitats paralel·les, la responsable de construir el seu metavers.

  • Les telecos espanyoles busquen parella de ball. Diverses filials del grup britànic Vodafone protagonitzen rumors sobre fusions i adquisicions a Itàlia, el Regne Unit i Espanya. En aquest últim cas, si fa un any es parlava d’una possible compra de MásMóvil per part de Vodafone, ara El Confidencial assegura que l’operació podria ser en sentit invers, amb l’operador groc agafant el control del vermell. No hi ha res en clar, però Antonio Lorenzo repassa aquí la situació.

  • Semàfors regulats amb intel·ligència artificial. La Comissió Europea estima que els embussos de trànsit costen als estats membres més de 100.000 milions d’euros cada any. Només per això ja té interès la prova que l’institut Fraunhofer porta a terme a Lemgo (Rin del Nord-Westfàlia) que optimitza la regulació dels semàfors aplicant algoritmes a les dades de trànsit captades per càmeres d’alta resolució i sensors LiDAR (per preservar l’anonimat de les persones) que substitueixen els convencionals. Calculen reduïr entre un 10% i un 15% els embussos, un 25% els atropellaments i un 30% el temps d’espera dels vianants per travessar el carrer.

  • Així avisen els cotxes elèctrics els vianants despistats. Si els aficionats als cotxes de combustió eren capaços d’identificar la marca pel soroll del motor, amb els silenciosos cotxes elèctrics ho tenen més difícil. Aquí han recopilat les veus que cada fabricant ha triat com a avisadors acústics per no sorprendre els vianants, i que la normativa obliga a activar mentre circulen a menys de 20 km/h.

La píndola Covid
  • Permeteu-me una nota personal. Com que d’aquí al Mobile World Congress hauré d’ensenyar sovint el certificat Covid EU, he volgut renovar-lo per reflectir la vacuna de reforç que em van posar al novembre, i per poder portar-lo al mòbil l’he demanat a la web del Ministerio espanyol de Sanidad, que l’emet en format Passbook per carregar-lo directament al Wallet de l’iPhone i al PassWallet d’Android. La meva sorpresa ha sigut comprovar que no només m’indica un estat vacunal diferent que el certificat emès pel Departament català de Salut (en aquest cas, dues dosis de dues, perquè els infectats de la primera fornada no ens van punxar la primera dosi), sinó que el certficat espanyol diu que porto dues dosis de una. Delirant.

Off topic
  • Si sou aficionats com jo al rock britànic dels anys 70, potser us farà gràcia aquesta crònica del naixement del grup Genesis, expressada en forma de text bíblic. Concretament, el llibre del Gènesi. Tot i ignorar la marxa de Steve Hackett, he trobat fascinant que consideri que els anys de Peter Gabriel van ser només una excusa per al posterior triomf de Phil Collins.

A la ràdio

A l’espai diari del Catalunya Nit hem comentat l’ensopegada de Meta. Podeu escoltar-ho aquí o subscriure-us al podcast en la vostra plataforma preferida.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.