fbpx

Mobile World Capital Barcelona, Grup Vall Companys i Irta presenten les claus per consolidar un hub agroalimentari de referència al sud d’Europa

Mobile_World_Capital_Barcelona_mwc2022

Aquest matí, a l’estand de Mobile World Capital Barcelona en el Mobile World Congress, ha tingut lloc la presentació de l’estudi Agro-food Technology Watch Report, un informe elaborat per The Collider, l’àrea d’innovació de MWC Barcelona amb les aportacions d’experts provinents d’empreses i institucions de l’ecosistema espanyol d’innovació, rellevants en aquest àmbit. L’estudi posa de rellevància la necessitat del treball conjunt de tots els actors del sector per a consolidar Catalunya i Espanya com un hub de referència a nivell europeu.

Agro-food Tecnology Watch Report aspira a ser un informe de referència del sector agrofood, que integra l’enorme i complexa cadena de valor “from farm to fork”: des de l’agricultura i ramaderia, passant pel processament d’aliments i begudes, fins al seu consum final. Un sector que a Catalunya genera de l’ordre de 38.205 milions d’euros de facturació, situant-se com a líder del sector industrial i aportant el 16,28% del PIB català. “La digitalització del sector reforçarà la competitivitat internacional de la nostra indústria agroalimentària. Tenim un ecosistema madur d’innovació, referent a Europa, i una excel·lent producció científica. Si combinem tots dos factors, disposem de les condicions per a convertir-nos en el pròxim Food Valley europeu” – ha declarat Oscar Sala, director de The Collider.

El document, en el qual han participat representants d’empreses com Damm, Europastry, Bayer o Basque Cullinary Center, s’estructura en tres blocs:

Tendències i innovacions en agricultura i ramaderia

Segons les previsions de Nacions Unides la població mundial creixerà fins a aconseguir els 8.600 milions de persones en 2030 i 10.000 milions en 2050. “Per  aconseguir la sostenibilitat de la producció d’aliments serà més necessari que mai que l’ecosistema tecnològic s’integri en els sistemes de producció accelerant la seva eficiència, augmentant la productivitat reduint l’ús de recursos i la producció de residus. Des de The Collider i Mobile World Capital jugarem un paper rellevant en la connexió de les dues esferes accelerant la creació de sinergies” ha posat de rellevància Oscar Sala durant la seva intervenció.

Entre les innovacions en aquest camp que recull l’estudi presentat destaquen l’aplicació de tecnologia per a la gestió circular de l’aigua; la mecanització de l’agricultura en agricultures emergents com el cultiu interior; la biotecnologia com a clau per a la creació de proteïna alternativa o l’ús del Big Data per a promoure l’agricultura de precisió. Santiago Aliaga, CEO de Zyrcular Foods, empresa de proteïna alternativa promoguda pels mateixos accionistes del Grup agroalimentari Vall Companys, ha declarat que “Catalunya ha de seguir les noves tendències i innovacions en l’alimentació i per tant transitar de ser un clúster de la proteïna tradicional a ser un clúster global de proteïna. Podem ser un pol de referència gastronòmic també en productes de proteïna alternativa, però per a competir a nivell mundial. És necessari generar valor en les diferents etapes productives i no només en l’etapa del consumidor final”

Tendències i innovacions en la indústria alimentària

En aquest camp es posa en valor la importància de la seguretat alimentària en una indústria totalment globalitzada. L’augment de les importacions i exportacions, l’adquisició de matèries primeres a diferents proveïdors de diferents mercats han convertit en imprescindible la integració de tecnologia que permeti garantir la seguretat i la traçabilitat dels productes.

L’automatització dels processos també contribueix notablement a augmentar la seguretat alimentària i la sostenibilitat del sistema productiu. Per al procés de tecnificació de la producció alimentària s’està treballant actualment amb tecnologies emergents com la biologia sintètica, la intel·ligència artificial, el Blockchain o fins i tot important tecnologies d’altres indústries com les tecnologies de biosensors, la genòmica o la impressió 3D, sense oblidar l’impacte de la tecnologia en els envasos com a clau dels productes, assegurances, connectats i sostenibles. “En aquest sector, la innovació tecnològica tradicionalment ha estat impulsada des dels fabricants de tecnologia i maquinària. Però per a impulsar una innovació més tangencial i potent al país, és necessari incloure de forma més decidida els centres de recerca aplicada al nostre ecosistema. Afortunadament, a Catalunya comptem amb grups i centres de recerca i innovació excel·lents”, ha declarat Simó Alegre, director de Desenvolupament de la recerca i la innovació del IRTA.

Els consumidors com a font d’innovació

L’últim bloc de l’Agro-Food Technology Watch Report posa de rellevància el protagonisme del consumidor conscient com a palanca de canvi, motor d’innovació de la indústria. La creixent demanda dels consumidors de productes més sostenibles, amb la proteïna alternativa com a protagonista indiscutible; l’auge de la nutrició personalitzada i els aliments funcionals o

els nous models de consum amb el comerç electrònic com a protagonista, marquen sens dubte el full de ruta d’una indústria clau per a Catalunya.

Segons Carlos Grau, CEO de MWC Barcelona, “després d’un 2021 on aquest sector ha triplicat la inversió, aconseguint els 695 milions d’euros, estem contribuint a posar fonaments per a cosolidar-nos com una de les principals potències globals en l’ecosistema de FoodTech”. Per aquesta raó, els promotors de l’informe posen de rellevància la importància d’una estratègia compartida entre els diferents actors per a explotar tot el potencial de la innovació oberta i promoure i empoderar l’emprenedoria científica tecnològica a la indústria.

Mobile World Capital Barcelona

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí: