Putin espia amb Nokia | Actualitza el teu Chrome | Els vestits més literaris dels Oscar

Selecció diària d’actualitat en format breu, però amb context.

 • La cua de palla de Nokia amb Rússia. La finlandesa Nokia ha deixat de vendre al mercat rus després de la invasió d’Ucraïna, però a diferència d’altres empreses occidentals no n’ha fet gaire escarafalls. Al MWC ho vaig atribuir a la voluntat d’evitar que les telecos russes caiguessin en mans de Huawei, però hi ha un altre motiu: segons el New York Times, el SORM, el sistema que l’FSB (la seguretat de l’estat russa) fa servir per espiar les comunicacions dels ciutadans, està dissenyat per Nokia.

  • Els rivals de Nokia també passen moments compromesos. La xinesa Huawei va facturar al 2021 un 28% menys que al 2020. Tot i això, els beneficis es van disparar un 76%. La directora financera Meng Wanzhou ho atribueix a una millora de l’eficiència, però en realitat es deu a les vendes d’Honor i del negoci de servidors, dues operacions extraordinàries que no es podran repetir.

  • Ericsson celebra aquest dimarts 29 una junta general d’accionistes on alguns inversors demanaran el cap de la cúpula directiva per manca de fermesa en el cas de suborns a Irak, que s’ha equiparat a finançar grups terroristes.

 • Elon Musk amenaça amb fer un Trump. Si l’expresident dels EUA ha promogut la xarxa Truth Social per poder vomitar allò que les grans plataformes no li permeten, el fundador de Tesla i SpaceX ha demanat amb una enquesta als seus seguidors a Twitter si cal una xarxa social nova que ‘respecti la llibertat d’expressió’.

 • Google distribueix una actualització urgent del navegador web Chrome que tapa dos forats de seguretat que es feien servir des de Corea del Nord per robar criptomonedes.

  • El problema també afecta Microsoft Edge, Brave i altres navegadors basats en el motor Chromium. Actualitzeu el vostre de seguida, sigui en Windows, macOS o Linux.
  • Relacionat indirectament amb això, però aquí teniu una detallada comparació de navegadors web atenent a la privadesa de les dades personals. Cada dia estic més content de fer servir Brave.

 • HP aposta pel teletreball. Amb l’increment en les vendes d’ordinadors portàtils ho deuen haver vist molt clar: compren per 1.700 milions de dòlars l’empresa Poly (abans Plantronics) de dispositius per a videoconferències.

 • L’èxit d’Apple als Oscar. L’estatueta a Coda és el primer premi a la millor pel·lícula que s’emporta una plataforma de vídeo a la carta, en aquest cas Apple+. Segur que als despatxos de direcció de Netflix i Amazon Prime Video, que porten anys intentant-ho, s’han sentit paraules gruixudes. Val a dir que Apple s’ha gastat 10 milions de dòlars promocionant Coda entre els membres de l’Acadèmia, més del que va costar rodar-la.

 • Milers de fotos de perfil falses a LinkedIn. A la universitat de Stanford han detectat que milers de perfils de LinkedIn contenen informació falsa generada amb algoritmes d’intel·ligència artificial. Criden l’atenció els aspectes comuns de les fotografies sintètiques.

Hem comentat alguns d’aquests temes a l’espai diari del Catalunya Nit de Catalunya Ràdio. Podeu escoltar-lo amb el reproductor següent o subscriure-us al podcast amb el vostre lector preferit.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.