Netflix perd abonats per primera vegada. Han tocat sostre els serveis de vídeo a la carta?

Netflix perd abonats per primera vegada. Han tocat sostre els serveis de vídeo a la carta? Si més no, tal com són ara. En el cas de Netflix, ja preparen canvis, inclòs un que farà que s’assembli més a la tele de tota la vida: tindrà anuncis.
Quan pensem en televisió a la carta, el primer servei que ens ve al cap és Netflix, el més popular. Però sembla que ha tocat sostre: ha perdut abonats per primera vegada en la seva història.
incl
Netflix va acabar el primer trimestre d’aquest any amb més de 221 milions d’abonats al món. Són molts, però també 200.000 menys dels que tenia a finals de l’any passat. Una part de la caiguda es deu als 700.000 usuaris que ha perdut perquè ha deixat de donar servei a Rússia, però també n’ha perdut a la resta del món, menys a la regió d’Àsia Pacífic. I el futur de Netflix pinta encara pitjor, perquè aquest segon trimestre que som ara preveu perdre dos milions més d’abonats, en comptes de guanyar-ne dos milions i mig com preveien els analistes.
Com és natural, aquesta frenada no ha agradat gens als inversors: el preu de les accions de Netflix a la borsa porta tot el dia un 35% per sota del seu nivell d’ahir, tot i que la facturació ha crescut un 10% en un any, però és que al mateix període de l’any passat ho va fer un 24%.
Com és que l’audiència de Netflix ha deixat de créixer?
Per una banda, té més competència i de més qualitat. Netflix és com una xurreria de contingut que ha arribat a estrenar gairebé 80 sèries en un mes, però ha anat perdent franquícies audiovisuals: Disney+ té les de Pixar, Marvel i Star Wars, a més dels títols tradicionals de Disney; HBO té les de DC Comics i el catàleg de Warner; i Amazon Prime ha comprat el de la Metro i el mes que ve estrenarà totes les pel·lícules de James Bond.
I a sobre, el model d’estrenes de Netflix la perjudica. Ja és gairebé l’única plataforma que publica de cop tots els episodis d’una temporada, de manera que potser els espectadors els miren seguits, però només en parlen una vegada i després passen a la sèrie següent. En canvi, de les estrenes progressives d’Apple TV+, Disney+ o HBO Max se’n parla durant setmanes.
I finalment, hi ha dos factors més comercials: la quota mensual de Netflix no ha parat d’augmentar i ara està per sobre de tota la competència, i a sobre al món hi ha més de 100 milions de llars que miren Netflix sense pagar, perquè fan servir la contrasenya d’un altre abonat.
Han explicat què pensen fer per aturar la davallada d’abonats?
Sí: tres coses. La primera, invertir en contingut de més qualitat. La segona, ser més estrictes amb les contrasenyes compartides: fins ara fan els ulls grossos, però a partir d’ara, com ja estam fent a Xile, Costa Rica i Perú, cobraran un suplement de dos o tres euros per cada llar des d’on s’accedeixi habitualment al servei, que s’haurà de donar d’alta amb les seves pròpies credencials. I la tercera mesura per recuperar audiència és probablement la més vistosa: hi haurà una nova modalitat més barata que inclourà anuncis, com la tele convencional. Fa ben bé dos anys que en van parlant, però ara ha arribat el moment.
Sobretot perquè plataformes rivals ja ho estan fent i els funciona.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.