fbpx

Si no t’espien no ets ningú

Pegasus_ciberespionatge

También puedes leer este artículo en: Español

Mentre continua la gesticulació política al voltant de l’espionatge de mòbils amb Pegasus, ja tenim aquí les infeccions falses. Hi ha tres menes de Pegasus Fake. La primera és relativament inofensiva. Pels grups de WhatsApp circulen instruccions per desactivar el desviament de trucades de veu que la suposada infecció amb Pegasus hauria activat. Aquestes instruccions varien segons l’operadora i solen ser certes, però no serveixen per a gran cosa, perquè Pegasus no desvia les trucades enlloc: precisament els espies necessiten que la víctima rebi trucades i les respongui, per poder escoltar les converses. Si us ve de gust podeu anul·lar els desviaments de trucades del vostre telèfon, però això no us protegirà de cap espionatge.

La segona modalitat de fals Pegasus són les aplicacions mòbils que asseguren detectar i netejar les infeccions amb el programa espia de NSO, entre altres. A la botiga Play Store n’hi ha desenes, però no se’n coneix cap que sigui capaç de detectar la presència de Pegasus. En els casos més greus, la mateixa aplicació infecta el telèfon amb un altre programari espia que captura dades personals o fins i tot pot arribar a segrestar-ne el contingut i demanar que paguis un rescat per recuperar-lo.

El tercer Pegasus Fake és el més greu de tots: consisteix en simular una infecció amb Pegasus en un telèfon que en realitat mai ha estat infectat. Fa servir la mateixa eina MVT d’Amnesty International amb què els investigadors detecten infeccions autèntiques, però modificada per introduir a la memòria del telèfon un rastre fals de Pegasus que enganyi els especialistes fent-los creure que aquell aparell va ser infectat.

La gravetat del cas no es troba en les persones que volen donar-se importància, perquè hi ha qui creu que sortir en una llista de víctimes dona prestigi. Molt més greu és que la possibilitat de simular infeccions treu credibilitat a les infeccions reals fins al punt que, quan una víctima vagi als tribunals, els acusats d’espiar ja podran provar de desacreditar-lo dient que s’ho ha inventat tot.

Publicat al diari Ara
ara_20220515_emprenem

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.