fbpx

Catalans artificialment intel·ligents

20220517_ciutadanIA_Icatia

L’estiu del 2019, el govern de Finlàndia es va proposar recuperar l’orgull tecnològic nacional, ferit per la caiguda dels smartphones de Nokia, i va assumir el lideratge europeu en l’onada tecnològica següent, la intel·ligència artificial (IA). La Universitat d’Hèlsinki va crear a la web el curs gratuït Elements of AI per formar 55.000 ciutadans, l’1% de la població, en els conceptes bàsics de l’aprenentatge i la robòtica. En aquell moment vaig recollir la iniciativa a l’ARA, suggerint que a Catalunya féssim el mateix. Tres anys després, el centre de recerca en IA de la UPC ha presentat aquesta setmana la plataforma telemàtica CiutadanIA.cat, que ofereix 30 hores de formació sobre raonament automàtic, dades, lingüística computacional, processament de la parla, visió per computador, robòtica, sistemes intel·ligents de suport en la presa de decisions, sistemes intel·ligents distribuïts i ètica en l’àmbit de la IA. El curs compta amb el suport del departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals amb la Fundació i2Cat i pot seguir-lo qualsevol persona sense coneixements tècnics.

Inicialment, CiutadanIA.cat neix exclusivament en català, tal com Elements of AI va néixer en finès i anglès. Val a dir que aquesta última va tenir tant d’èxit que es va ampliar a la resta d’estats de la UE i ja l’han cursat més de 750.000 europeus. Una part, mitjançant la versió en espanyol de la plataforma de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED). En el seu moment, el capítol català de la Internet Society (ISOC) ja es va interessar per catalanitzar el curs finès, però des d’Hèlsinki els van demanar un preu massa alt i, a més, els van dir que les llengües estatals passaven per davant de les regionals. Per això, una vegada més, ens ho hem hagut de fer nosaltres mateixos. El que potser no s’acabaria d’entendre és que CiutadanIA.cat acabi tenint també una versió en espanyol, si ja hi hael curs de la UNED. L’únic factor que ho explicaria és que el curs català pren com a referència les aplicacions pràctiques de la IA al nostre país.

Publicat al diari Ara
ara_20220522_emprenem

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.