fbpx

Brussel·les imposa el carregador de mòbil únic

Brusel·les imposa el carregador únic de mòbil. Tots els aparells portàtils que es venguin a Europa a partir de 2024 hauran de portar connector USB-C. La principal damnificada és Apple, però avui explicarem que té una opció per saltar-se la norma europea.

Tots els mòbils que es venguin a Europa a partir del 2024 s’hauran de poder carregar amb un cable de format USB-C.

Així ho han acordat el Parlament i el Consell Europeus. A més dels mòbils, hauran de fer servir l’USB-C tots els altres tipus d’aparells amb bateria: tauletes, lectors de llibres digitals, auriculars, càmeres fotogràfiques, videoconsoles i altaveus portàtils. Fins i tot els ordinadors s’hauran d’adaptar, tot i que els deixaran quatre anys per fer-ho.

La Comissió Europea calcula que havent-hi un únic carregador per a tots els aparells, els consumidors estalviarem cada any uns 250 milions d’euros i s’evitaran unes 11.000 tones de residus electrònics. M’agradaria veure d’on surten aquestes xifres, perquè per molt que puguis fer servir el mateix tipus de carregador per a tots els teus aparells, pot ser que n’hagis de comprar igualment més d’un si vols carregar, per exemple, els auriculars al mateix temps que el telèfon. I tampoc no tinc clar que les marques que han deixat d’incloure carregador amb els mòbils hagin rebaixat el preu en conseqüència.

Aquesta decisió de Brusel·les formalitza una tendència del mercat, però també posa pressió a Apple.

Els organismes europeus porten anys marejant la perdiu amb aquesta norma del carregador únic. Si més no, ara hi ha una data: finals de l’any 2024. Però mentrestant l’adopció del connector USB-C ja anava caient pel seu propi pes en els models nous de la majoria de les marques.

En tot cas, l’excepció que justifica la norma és Apple, que serà la principal damnificada. Tot i que els portàtils MacBook i algunes tauletes iPad ja es carreguen amb USB-C, la marca ven cada any a Europa més de 55 milions d’iPhones, tots amb el connector propi Lightning, que li genera un bon negoci en accessoris exclusius. Si insisteix a mantenir-lo, haurà d’incloure un adaptador per endollar-lo a un carregador USB-C.
I dic ‘si insisteix’ perquè fa temps que a Apple li ronda prescindir del tot de la càrrega amb cable, com ja va fer amb els auriculars, i passar-se exclusivament a la càrrega sense fils, que va trigar més que altres marques a adoptar però inclou en tots els seus models de telèfon des de l’iPhone 8 de l’any 2017.

D’aquesta manera renunciaria al negoci dels cables i carregadors sense incomplir la norma europea.

I ampliaria el negoci de carregadors sense fils, no ho oblidis.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

També hem parlat del mateix tema al programa ‘Els Matins’ a TV3. Aquí en teniu l’enllaç:

Albert Cuesta: “La UE ha triat l’USB-C com el connector universal; Android el fa servir fa anys”
Albert Cuesta, periodista especialitzat en tecnologia, ens explica com queda el mapa de connectors i cables dels telèfons mòbils després que la Unió Europea hagi decidit unificar-ho tot en un mateix model.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

  1. 24 de August de 2022

    […] Malgrat la pressió de la Comissió Europea per un connector únic, no és d’esperar que els iPhone 14 adoptin el sistema USB-C per substituir el Lighting de la casa. En tot cas, no és descabellat pensar que Apple renuncii totalment al connector físic i opti exclusivament per la càrrega MagSafe sense fils. […]