El navegador web Internet Explorer passa avui a la història

Internet_Explorer_Bill_Gates

El navegador web Internet Explorer passa avui a la història. Després de 27 anys, Microsoft l’ha desactivat definitivament. N’explicarem les conseqüències, i ja que parlem de desaparicions de programes que ja no feia servir ningú, n’avançarem una altra prevista per demà.

Avui deixa de funcionar el navegador web Internet Explorer de Microsoft.

I gairebé ningú no el trobarà a faltar: a l’estat el fan servir només un 0,64% dels usuaris d’ordinador, al món poc més de l’u i mig per cent, i si a més dels ordinadors comptem els mòbils, Explorer és del tot invisible, sobretot davant del gegant Google Chrome que fan servir un 70% dels internautes.

Però durant molts anys, Explorer va ser el navegador web dominant, sobretot perquè venia inclòs de sèrie en el sistema operatiu Windows, un fet que li va costar a Microsoft multes per pràctiques monopolístiques. Explorer va néixer l’any 1995, quan ens connectàvem a la xarxa amb mòdem per línia telefònica el programa s’havia d’instal·lar des d’un CR-ROM. Potser molts oients no el van arribar a fer servir mai, però en el seu moment hi havia pàgines web, fins i tot d’organismes oficials, que només funcionaven si les visitaves amb Explorer. Aquesta omnipresència va fer que Microsoft no s’esforcés gens a millorar el rendiment del programa, i per això cada vegada més usuaris es van passar a alternatives més ràpides com Firefox, Safari i, sobretot Google Chrome.

A partir d’avui, els usuaris de Windows que encara tinguin instal·lat Explorer i provin d’obrir-lo veuran com se’ls carrega Edge, el navegador web estàndard de Microsoft des de l’any 2015, que ara té una quota d’un 10% del mercat mundial i que internament fa servir el mateix codi que Google Chrome.

L’apagada definitiva d’Internet Explorer als 27 anys gairebé coincideix amb la d’un altre programa, precisament de Google.

Sí, encara que no són els fatídics 27 anys amb què van deixar aquest món Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain i Amy Winehouse (comentari Blai Marcè???) demà deixarà de funcionar després de 16 anys Google Talk, la primera aplicació de xat de Google, nascuda l’any 2005 per als usuaris del correu Gmail. De fet, Talk ja no funcionava com a tal, però encara es podia xatejar a la plataforma amb aplicacions de tercers com Pidgin i Adium. A partir de demà això ja no es podrà fer.

Val a dir que no és que Google tingui gaire èxit amb els serveis de xat: l’any 2013 va treure l’aplicació Hangouts per provar de captar els usuaris de Google Talk, però no se’n va sortir del tot i també el va anar retirant. Ara el xat oficial de Google es diu Google Chat, i és un dels que jo faig servir habitualment, però segurament la majoria dels que sou a WhatsApp mai us haureu pres la molèstia d’obrir-lo, malgrat que et pots comunicar des del mòbil o l’ordinador amb qualsevol persona que tingui adreça de Gmail.

En matèria de xat costa canviar de costums.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.